Suomi on yksi harvoista jäljellä olevista maista maailmassa, jossa juhannusta, vuoden pisintä päivää, vietetään edelleen suurena juhlapäivänä. Esikristillisenä aikana suuri osa Eurooppaa juhli tätä vuodenaikaa juhlilla ja rituaaleilla, joita nykyään harrastavat yleensä vain uuspakanat. Koska Skandinavia oli yksi viimeisistä kristityiksi kääntyneistä Euroopan alueista, perinne on säilynyt Suomen lisäksi myös Ruotsissa, jossa myös oikean rahan nettikasino on säilyttänyt asemansa.
Toisin kuin jouluun tai pääsiäiseen, juhlapyhään ei kuitenkaan enää liity mitään uskonnollisia näkökohtia. Silloin juhlitaan kesän alkua ja otetaan vapaata töistä, jotta voidaan rentoutua ja nauttia lyhyestä kesäauringosta. Näitä suomalaisia juhannusperinteitä voit kokeilla itse tänä vuonna:
Yövy kesämökissä
Yleisin perinne on viettää juhlapyhäviikonloppu rentoutuen järven rannalla tai saaressa sijaitsevalla mökillä eristäytyen luonnonläheiseen ympäristöön. Se on niin yleinen tapa, että kaupungit muuttuvat viikonlopuksi lähes aavekaupungeiksi. Jos sinua ei itse kutsuta mökille tai et omista sellaista, tarjolla on paljon mökkejä, joita voit vuokrata.
Juhannus on joulun tavoin suosittu aika ystävien ja sukulaisten vierailuille. Nuoremmat ihmiset, joilla ei ole vielä varaa omaan kesämökkiin, kutsutaan yleensä viettämään lomaa vanhempien tai isovanhempien mökille. Toisin kuin joulunaikaan, juhannuksena ei ole sosiaalista velvollisuutta käydä jokaisen sukulaisen luona tai vaihtaa lahjoja. Se on yksinkertaisesti tilaisuus rentoutua ja pitää hauskaa yhdessä epävirallisessa ympäristössä.
Rakenna kokko
Yksi pakanallisilta ajoilta säilynyt perinne on juhannuskokon rakentaminen ja sen sytyttäminen auringonlaskun aikaan. Tämä tehdään keräämällä suuria kaatuneita oksia ympäröivästä metsästä ja rakentamalla suuri nuotio, yleensä lähelle veden rantaa. Nuotiolla kerrotaan tarinoita, lauletaan lauluja tai valmistetaan nuotioruokaa, kuten grillimakkaroita, pannukakkuja tai aiemmin pyydettyä kalaa. Alun perin sen ideana oli karkottaa pahoja henkiä ja hallaa, jotta sato onnistuisi kesän aikana paremmin.
Tee juhannustaikoja
Koska juhannus liittyy muinaisiin uskontoihin, sitä pidetään edelleen usein aikana, jolloin henget ovat aktiivisempia ja helpommin havaittavissa. Henkien sanotaan esiintyvän usein juhannuksen aikaan, ja ne ilmestyvät yleensä valopalloina järvien ylle. Toisissa tarinoissa sanotaan, ettei viisauksia saa koskaan seurata, sillä ne johtavat ihmisen tuhoon. Juhannuksena henkien ja muiden jumalien läsnäolo tunnettiin ja niitä pyrittiin saamaan tyytyväisiksi.
Suorita rakkauden ennustaminen
Pakanat loitsivat tai suorittavat rituaaleja säännöllisesti juhannuksen aikaan, koska sen oletetaan olevan henkisesti aktiivisempi. Kesäkuun häihin liittyvät yhteydet tekevät siitä erityisen suositun ajankohdan rakkausjumalan ennustusten suorittamiselle. Erään perinteen mukaan naimaton nainen näkee unta tulevasta miehestään, jos hän kerää seitsemän erilaista kukkaa ja laittaa ne tyynynsä alle. Toisen version mukaan, jos tyttö kerää yhdeksän erilaista kukkaa yhdeksältä eri niityltä, hän tapaa miehensä juhannusaattona.
Sauno
Koska juhannus on juhla, jossa ihminen on rakkaidensa kanssa keskellä maaseutua, on juhannus suosittu aika ryhmäsaunomiseen. Kesämökillä saunominen tapahtuu yleensä perinteiseen tapaan: nuotio sytytetään puilla, saunassa vastotaan eli ihoa lyödään koivunoksilla verenkierron parantamiseksi ja jäähdytellään pulahtamalla veteen.
Yöuinti
Vaikka saunan jälkeinen naku-uinti ei olisikaan sinua varten, voit silti käyttää harvinaisen tilaisuuden yöuintiin. Pitkät valoisat päivät lämmittävät vettä, joten voit uida puhtaassa ja kirkkaassa vedessä vielä auringonlaskun jälkeenkin.
Ota drinkki (tai kymmenen)
Loma ei olisi loma ilman runsasta juomaa. Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että suomalaisen juhannuksen yksi huono puoli on se, että nautitun alkoholin määrä voi johtaa riehakkaaseen käytökseen. On olemassa erittäin sairaalloinen perinne, jossa uutisissa kerrotaan, kuinka monta kuolemantapausta on johtunut liiallisesta juomisesta suurten vesistöjen läheisyydessä. Hukkumisuutiset ovat Suomessa juhannuksena liian yleisiä
Mutta kunhan juo vastuullisesti, oluiden nauttiminen on täydellinen lisä nuotion, saunan tai illallisen seuraksi hyvänä juhannusjuhlana.
Mene musiikkifestivaaleille
Jos rentoutuminen maaseudulla ei ole sinun makuusi, juhannusbileitäkin järjestetään runsaasti. Juhlapyhän ympärillä järjestetään usein musiikkifestivaaleja, joilla kuullaan kaikenlaista musiikkia. Tällaisia ovat esimerkiksi Haapaveden kansanmusiikkifestivaali, Musiikkia Ruovedellä ja alkava Gergijev-festivaali Mikkelissä. Myös uudemman musiikin festivaalit, kuten Raumanmeren Juhannus ja muut Juhannus-festivaalit ovat hyviä tapoja viettää juhannusta.
Riippumatta siitä, missä juhannusta tänä vuonna vietät, suomalaiset perinteet hyvästä ruoasta, hyvästä seurasta ja tauon pitämisestä arjesta ovat parhaita tapoja toivottaa kesä tervetulleeksi. Muista myös nauttia suomen loistavasta säästä, eikä pieni vesisadekaan haittaa ollenkaan!