Juhlapyhat.com

Vesak

Mikä on Vesak ja miksi sitä juhlitaan?

Vesak on erittäin merkittävä buddhalainen juhla, jota vietetään Gautama Buddhan syntymän, valaistumisen ja mahaparinirvan muistoksi. Se on yksi tärkeimmistä buddhalaisista juhlista ja se vaihtelee ajankohdaltaan vuosittain buddhalaisen kuukalenterin mukaan, yleensä huhtikuun ja toukokuun välillä.

Vesak-juhlaa vietetään eri tavoilla eri buddhalaisissa yhteisöissä, mutta yhteistä kaikille on Buddhan elämän ja opetusten muistaminen. Juhlapäivänä buddhalaiset kokoontuvat temppeliin meditoimaan, rukoilemaan ja kuuntelemaan opetuksia. Lisäksi monissa paikoissa järjestetään kulkueita ja seremonioita, joissa näytetään kunnioitusta Buddhalle.

Vesakin aikana buddhalaiset myös pyrkivät harjoittamaan hyväntekeväisyyttä ja anteliaisuutta, sillä se katsotaan hyväksi tavaksi kertyttää hyvää karmaa. Jotkut ihmiset antavat ruokaa ja lahjoituksia vähäosaisille ja sairaaloille.

Yhteenvetona Vesak on siis buddhalaisten juhla, joka kunnioittaa Gautama Buddhan elämää, opetuksia ja valaistumista. Se on myös mahdollisuus harjoittaa meditaatiota, rukoilua ja anteliaisuutta, mikä edistää henkistä kasvua ja hyvän tahdon levittämistä buddhalaisessa yhteisössä.

Vesak 2024 tiedot 
Vietetään 23.05
LiputuspäiväEi
Päivänä vuonna 2024Torstai
VapaapäiväEi

Sisältö

vesak juhlan koriste

Onko Vesak liputuspäivä, juhlapyhä tai pyhäpäivä?

Vesak ei ole Suomessa virallinen liputuspäivä eikä juhlapyhä, koska se on ensisijaisesti buddhalaisten uskonnollinen juhla. Suomessa liputetaan virallisesti vain valtion ja kirkon juhlapyhinä, mutta ei uskonnollisten vähemmistöjen juhlapäivinä. Buddhalaisten yksityiset yhteisöt ja seurakunnat voivat kuitenkin juhlia Vesakia omassa piirissään ja järjestää erilaisia tapahtumia tänä päivänä, mutta se ei ole laajalti tunnustettu juhla Suomen virallisessa kalenterissa.

Mitä tapahtuu Vesakin aikana?

Vesakin aikana buddhalaiset ympäri maailman osallistuvat erilaisiin seremonioihin ja rituaaleihin, joissa kunnioitetaan Gautama Buddhan elämää, opetuksia ja valaistumista. Tapahtumat ja seremoniat voivat vaihdella eri buddhalaisissa perinteissä ja eri maissa, mutta tässä on joitakin yleisiä tapahtumia, jotka voivat tapahtua Vesakin aikana:

 1. Temppelivierailut: Monet buddhalaiset menevät temppeliin Vesakin aikana meditoimaan, rukoilemaan ja kuuntelemaan opetuksia. Temppelit koristellaan usein kukilla ja lyhdyillä juhlan kunniaksi.

 2. Kulkueet: Joissakin maissa järjestetään suuria kulkueita, joissa näytetään Buddhan elämän tärkeitä tapahtumia. Kulkueisiin osallistuvat usein ihmiset, jotka pukeutuvat historiallisiin asuihin ja kantavat ikoneita ja lippuja.

 3. Meditaatio: Vesak on myös aikaa meditaation harjoittamiselle. Monet buddhalaiset viettävät aikaa meditoiden hiljaisuudessa ja pyrkivät lisäämään henkistä tietoisuuttaan.

 4. Anteliaisuus: Vesakin aikana buddhalaiset pyrkivät harjoittamaan anteliaisuutta ja hyväntekeväisyyttä. He voivat antaa lahjoituksia temppeliin tai auttaa vähäosaisia ja tarvitsevia ihmisiä.

 5. Valaistus: Monissa paikoissa valaistaan öisin lyhdyillä ja kynttilöillä juhlan kunniaksi. Tämä symboloi valaistumista ja valon voittoa pimeydestä.

 6. Buddhan opetusten kuunteleminen: Vesakin aikana buddhalaiset voivat kuunnella erilaisia opetuksia ja keskusteluja, jotka liittyvät Buddhan opetuksiin ja elämään.

Nämä ovat yleisiä tapahtumia, jotka voivat tapahtua Vesakin aikana, mutta muunnelmia voi olla eri maissa ja buddhalaisissa yhteisöissä. Kaiken kaikkiaan Vesak on juhla, joka edistää hengellistä kasvua, meditaatiota ja hyvän tahdon levittämistä buddhalaisessa yhteisössä.

Vesak historia

Vesak-juhlan historia juontaa juurensa buddhalaisuuden perustajan, Gautama Buddhan, elämään ja opetuksiin. Vesak on yksi buddhalaisista pyhistä päivistä, ja se liittyy kolmeen keskeiseen tapahtumaan Buddhan elämässä:

 1. Syntymä: Vesak-juhla juhlistaa ensisijaisesti Gautama Buddhan syntymää. Perimätiedon mukaan hän syntyi noin 2 500 vuotta sitten Lumbinin puutarhassa nykyisen Nepal-Intian rajan tuntumassa. Hänen syntymänsä liittyy useisiin ihmeisiin, kuten hänen äitinsä Queen Mayan kävellessä puutarhassa ja hänen syntyessään ilman kipua.

 2. Valaistuminen: Toiseksi Vesak liittyy Gautama Buddhan valaistumisen päivään. Buddhan kerrotaan saavuttaneen valaistumisen meditoimalla Bodhi-puun alla Bodhgayassa, nykyisessä Intiassa. Hän sai syvällisen ymmärryksen kärsimyksestä, sen syistä ja tien vapautumiseen siitä.

 3. Mahaparinirvana: Vesak-juhla muistaa myös Gautama Buddhan kuolemaa, jota kutsutaan mahaparinirvanaksi. Buddhan kerrotaan kuolleen Kusinagarassa, Intiassa, ja saavuttaneen täydellisen vapautumisen samsarasta, jälleensyntymisen kierteestä.

Vesak on siis juhla, joka yhdistää nämä kolme merkittävää tapahtumaa ja muistuttaa buddhalaisia Buddhan elämästä, opetuksista ja saavutuksista. Se on aika, jolloin buddhalaiset kokoontuvat rukoilemaan, meditoimaan, keskustelemaan opetuksista ja harjoittamaan hyväntekeväisyyttä ja anteliaisuutta. Tämä juhla korostaa buddhalaisen uskonnon ja filosofian perusperiaatteita ja opettaa myötätuntoa, viisautta ja henkistä kasvua.

Vesak eri maissa

Vesak-juhlaa vietetään eri maissa eri tavoin, ja juhlan tarkka muoto voi vaihdella buddhalaisen perinteen ja paikallisten tapojen mukaan. Tässä on lyhyt yleiskatsaus siihen, miten Vesakia juhlitaan joissakin eri maissa:

 1. Sri Lanka: Sri Lanka on yksi buddhalaisuuden keskuksista, ja Vesak on erityisen suuri juhla siellä. Ihmiset koristavat kotinsa, kadut ja temppelit lyhdyillä ja kukilla. Juhlan aikana järjestetään valaistuja kulkueita, ja uskonnolliset seremoniat ovat näkyvästi esillä.

 2. Thaimaa: Thaimaassa Vesak on myös merkittävä juhla, ja ihmiset osallistuvat temppeleihin meditoimaan ja antamaan lahjoituksia. Kuuluisa tapahtuma on “kulkue temppeleiden ympärillä,” jossa osallistujat kantavat kynttilöitä ja kukkia.

 3. Myanmar (Burma): Myanmarissa Vesak on yksi buddhalaisen kalenterin tärkeimmistä päivistä. Temppeleihin kerääntyvät ihmiset meditoimaan ja osallistumaan seremonioihin. Lisäksi lahjoitetaan ruokaa köyhille ja tarvitseville.

 4. Japani: Japanissa Vesak tunnetaan nimellä “Buddhan syntymän päivä” (Hanamatsuri). Tätä päivää juhlitaan kukkien ja kukkakoristeiden avulla. Ihmiset käyvät temppeleissä ja kirkkaissa temppeleissä näytetään pikkukukkien ympäröimä pieni Buddhan patsas.

 5. Indonesia: Indonesiassa Vesak on virallinen loma, ja buddhalaiset osallistuvat seremonioihin temppeleissä. Monet ihmiset antavat lahjoituksia ja osallistuvat hyväntekeväisyyteen juhlan aikana.

 6. Kambodža: Kambodžassa Vesak-juhla on tärkeä uskonnollinen tapahtuma. Ihmiset käyvät temppeleissä rukoilemassa ja meditoimassa. Monet osallistuvat myös lyhtykulkueisiin ja lahjoittavat ruokaa vähäosaisille.

On tärkeää huomata, että Vesak-juhlan tarkka muoto voi vaihdella myös buddhalaisen perinteen sisällä, esimerkiksi Theravāda-buddhalaisuuden ja Mahāyāna-buddhalaisuuden välillä. Joka tapauksessa Vesak on yhteinen juhla, joka yhdistää buddhalaiset ympäri maailmaa Gautama Buddhan elämän ja opetusten juhlistamiseen ja henkisen kasvun edistämiseen.

Vesak Suomessa

Suomessa Vesak ei ole virallinen juhlapäivä eikä loma, mutta buddhalaiset yhteisöt ja seurakunnat voivat silti juhlia sitä omassa piirissään. Juhlan tarkka muoto ja merkitys voivat vaihdella eri buddhalaisissa yhteisöissä, mutta yleensä Vesak-juhlaan kuuluu seuraavia elementtejä:

 1. Temppelivierailut: Monet buddhalaiset Suomessa vierailevat temppelissä Vesakin aikana. He voivat osallistua meditaatioon, rukoiluun ja kuunnella opetuksia.

 2. Seremoniat ja rukoukset: Vesak-juhlan aikana pidetään seremonioita, joissa muistellaan Gautama Buddhan elämää ja opetuksia. Rukoukset ja meditaatio ovat tärkeä osa näitä tilaisuuksia.

 3. Anteliaisuus: Vesak kannustaa anteliaisuuteen ja hyväntekeväisyyteen. Jotkut buddhalaiset voivat tehdä lahjoituksia temppeliin tai osallistua hyväntekeväisyystyöhön juhlan aikana.

 4. Yhteisöllisyys: Vesak tarjoaa mahdollisuuden yhteisöllisyyteen buddhalaisten ystävien ja perheenjäsenten kanssa. Ihmiset voivat kokoontua yhteen juhlimaan ja jakamaan kokemuksiaan.

 5. Meditaatio ja opiskelu: Vesak on myös aika, jolloin buddhalaiset voivat syventyä meditaatioon ja opiskella buddhalaisia opetuksia lisää. Jotkut voivat viettää hiljaista aikaa pohtien elämän merkitystä ja buddhalaisen polun opetuksia.

Vaikka Vesak ei ole virallinen juhlapäivä Suomessa, se on silti tärkeä uskonnollinen ja henkinen tapahtuma buddhalaisille yhteisöille. Se tarjoaa mahdollisuuden juhlistaa Gautama Buddhan elämää ja opetuksia sekä harjoittaa meditaatiota, anteliaisuutta ja yhteisöllisyyttä.