Juhlapyhat.com

Helatorstai

Mikä on Helatorstai ja milloin sitä vietetään?

Helatorstai on kristillinen juhlapäivä, jota vietetään 40 päivää pääsiäisen jälkeen. Se on osa pääsiäisen jälkeistä ajanjaksoa, joka päättyy helluntaihin. Helatorstai on siis aina torstai, ja sen ajankohta vaihtelee vuosittain riippuen pääsiäisen ajankohdasta. Juhlapäivän nimi “Helatorstai” tulee sanoista “hela”, mikä tarkoittaa kokonaista tai täydellistä, ja “torstai”, jolloin juhlaa vietetään.

Helatorstain juhlapäivä muistuttaa Jeesuksen taivaaseenastumista, eli hetkeä, jolloin Jeesus nousee taivaaseen opetuslastensa nähtävissä. Tämä tapahtui 40 päivää Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen.

Juhlaa vietetään monissa kristillisissä kirkoissa erilaisin jumalanpalveluksin ja seremonioin. Monissa maissa helatorstai on myös virallinen vapaapäivä, jolloin monet ihmiset saavat vapaata työstään ja voivat osallistua juhlallisuuksiin tai viettää aikaa perheensä parissa.

Helatorstai 2024 tiedot

 

Helatorstai 2023

18.05.2023

Helatorstai 2024

09.05.2024

Päivänä vuonna 2024

Torstai

Päivänä vuonna 2025

Torstai

Vapaapäivä

Kyllä

Helatoristai ruotsiksi 

Kristi himmelsfärds dag

Helatorstai englanniksi

Ascension Day

Sisältö

uskonnollinen kuva helatorstaista

Milloin on helatorstai?

Helatorstai on juhlapyhä, jonka ajankohta vaihtelee vuosittain riippuen pääsiäisen ajankohdasta. Se on aina 40 päivää pääsiäisen jälkeen. Tarkka päivämäärä siis vaihtelee vuosittain. Voit tarkistaa tämän vuoden helatorstain päivämäärän esimerkiksi kalenterista tai hakemalla tietoa verkosta ajankohtaisesta pääsiäisestä.

Miksi helatorstai on tärkeä?

Helatorstai on tärkeä kristillinen juhlapäivä useista syistä:

 1. Taivaaseenastuminen: Helatorstai liittyy Jeesuksen taivaaseenastumiseen, joka on keskeinen tapahtuma kristinuskon historiassa. Raamatun mukaan 40 päivää Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen hän nousi taivaaseen opetuslastensa silmien edessä. Tämä tapahtuma vahvisti uskon Jeesuksen jumaluuteen ja oli merkki siitä, että hän palasi takaisin Jumalan luokse.

 2. Pyhän Hengen lähettäminen: Helatorstai liittyy myös odotukseen Pyhän Hengen lähettämisestä. Raamatussa kerrotaan, että ennen taivaaseenastumistaan Jeesus lupasi lähettää Pyhän Hengen opetuslastensa luokse lohduttajaksi ja voimanlähteeksi. Tämä lupaus toteutui myöhemmin helluntaina, joka on toinen merkittävä kristillinen juhla.

 3. Uskon juhla: Helatorstai on uskon juhla, joka muistuttaa kristittyjä Jeesuksen voitosta synnin ja kuoleman yli. Se korostaa uskon keskeistä merkitystä kristinuskossa ja kutsuu kristittyjä syventymään uskontonsa perusteisiin.

 4. Yhteisöllisyys ja perinteet: Helatorstai on perinne, joka yhdistää kristillisiä yhteisöjä eri puolilla maailmaa. Jumalanpalvelukset ja juhlallisuudet tarjoavat tilaisuuden yhteiseen rukoukseen, ylistykseen ja yhdessäoloon.

 5. Vapaapäivä: Monissa maissa helatorstai on virallinen vapaapäivä. Tämä mahdollistaa ihmisille ajan viettämisen perheen ja ystävien parissa sekä osallistumisen erilaisiin juhlallisuksiin ja tapahtumiin.

Kaiken kaikkiaan helatorstai on tärkeä päivä kristillisessä kalenterissa, ja se tarjoaa mahdollisuuden heijastella uskon ja hengellisyyden merkitystä elämässä.

Mitä perinteitä liittyy helatorstaihin?

Helatorstaiin liittyy erilaisia perinteitä ja tapoja eri maissa. Tässä on joitakin esimerkkejä:

 1. Jumalanpalvelukset: Monissa kirkoissa järjestetään erityisiä jumalanpalveluksia helatorstaina. Nämä palvelukset voivat keskittyä Jeesuksen taivaaseenastumisen teemaan ja tarjota tilaisuuden rukoukseen ja ylistykseen.

 2. Ulkona liikkuminen: Helatorstai on usein keväällä tai alkukesällä, ja monet ihmiset hyödyntävät vapaapäivänä mahdollisuutta ulkoiluun ja retkeilyyn. Erityisesti maaseudulla ja luonnonläheisissä paikoissa saatetaan järjestää retkiä ja piknikkejä.

 3. Kulkueet ja juhlat: Joissakin maissa, kuten Ruotsissa ja Saksassa, helatorstaita juhlitaan kulkueilla ja perinteisin juhlatilaisuuksin. Kulkueissa saatetaan käyttää historiallisia pukuja ja järjestää musiikki- ja tanssiesityksiä.

 4. Urheilu- ja liikuntatapahtumat: Helatorstai on perinteisesti ollut päivä, jolloin järjestetään erilaisia urheilutapahtumia ja kilpailuja. Monissa maissa järjestetään esimerkiksi juoksutapahtumia ja pyöräilykisoja.

 5. Pihajuhlat ja markkinat: Joissakin paikoissa helatorstaita juhlistetaan järjestämällä pihajuhlia, markkinoita tai erilaisia tapahtumia. Tämä voi sisältää esimerkiksi myyntikojuja, ruokakojuja ja erilaisia aktiviteetteja lapsille.

 6. Kevätsymboliikka: Helatorstai osuu keväälle, joten siihen liittyy usein kevään ja kasvun symboliikkaa. Kukkakoristeet ja vihreä koristelu voivat olla osa juhlatunnelmaa.

Nämä perinteet voivat vaihdella maittain ja alueittain, ja ne voivat olla myös yksilöllisiä perheiden tai yhteisöjen tapoja juhlistaa helatorstaita.

Helatorstain juhlinta Suomessa

Suomessa helatorstaita juhlitaan monin eri tavoin. Tässä on muutamia tapoja, joilla helatorstaita on perinteisesti juhlittu Suomessa:

 1. Jumalanpalvelukset: Monissa kirkoissa järjestetään erityisiä jumalanpalveluksia helatorstaina. Näissä palveluksissa voi olla erityinen painotus Jeesuksen taivaaseenastumiseen ja Pyhän Hengen lähettämiseen.

 2. Retkeily ja ulkoilu: Helatorstai osuu usein kevääseen, joten se tarjoaa hyvän tilaisuuden ulkoiluun ja retkeilyyn. Monet perheet suuntaavat luontoon retkelle, piknikille tai vaikkapa kävelylle.

 3. Myymälät ja kaupat: Helatorstai on usein vapaapäivä, mutta monet kaupat ja ravintolat voivat olla avoinna, etenkin kaupungeissa. Ihmiset saattavat hyödyntää vapaapäivää shoppailuun tai ruokailuun.

 4. Keväiset perinteet: Helatorstai osuu kevääseen, joten siihen liittyy usein keväisiä perinteitä. Esimerkiksi keväisten kukkien hankinta ja istuttaminen voi olla osa juhlan viettoon liittyviä tapoja.

 5. Urheilutapahtumat: Monet urheiluseurat ja järjestöt saattavat järjestää erilaisia liikuntatapahtumia, kuten juoksukilpailuja tai ulkotreenejä, helatorstain aikana.

 6. Yhteisötapahtumat: Joissakin paikoissa saattaa olla erilaisia yhteisötapahtumia, kuten markkinoita, pihajuhlia tai konsertteja. Nämä tapahtumat voivat tarjota mahdollisuuden yhdessäoloon ja viihtymiseen.

 7. Vapaapäivä perheen parissa: Monet suomalaiset hyödyntävät helatorstaita vapaapäivänä viettämällä aikaa perheen ja läheisten kanssa. Tämä voi sisältää esimerkiksi retkeilyä, grillausta tai yhdessäoloa kotona.

Nämä ovat esimerkkejä siitä, miten helatorstaita on perinteisesti juhlittu Suomessa. Juhlantunnetta voi kuitenkin luoda monin eri tavoin, ja se voi vaihdella yksilöiden ja perheiden mieltymysten mukaan.

Onko helatorstai vapaapäivä?

Kyllä, helatorstai on Suomessa virallinen vapaapäivä. Monet työpaikat, koulut ja julkiset palvelut ovat suljettuina helatorstaina, ja ihmiset voivat nauttia vapaasta päivästä. Vapaapäivän ansiosta monet suomalaiset voivat osallistua erilaisiin juhlallisuuksiin, viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa tai nauttia ulkoilusta ja vapaa-ajan aktiviteeteista.

Millaisia ruokia liittyy helatorstaihin juhlaan?

Helatorstai ei ole vahvasti ruokaan liittyvä juhla, kuten esimerkiksi joulu tai pääsiäinen. Suomessa helatorstai on kuitenkin usein keväällä, joten ruokailu saattaa liittyä ulkoiluun ja retkeilyyn. Tässä muutamia esimerkkejä ruoista, joita voitaisiin nauttia helatorstain juhlapäivänä:

 1. Piknik-eväät: Koska helatorstai sijoittuu usein kevääseen, monet perheet ja ystäväporukat saattavat suunnata ulos piknikille. Piknik-eväät voivat sisältää esimerkiksi voileipiä, hedelmiä, juustoja, keksejä ja muita helposti mukaan otettavia herkkuja.

 2. Grillaus: Jos sää sallii, helatorstai voi olla loistava tilaisuus aloittaa grillauskausi. Grillissä voi valmistaa esimerkiksi makkarat, pihvit, kasvikset ja muut grilliruoat.

 3. Keväiset salaattit: Kevät on sesonkiaikaa monille vihanneksille ja yrttisille mauille. Voit valmistaa keväisiä salaattikomboja esimerkiksi tuoreista lehtivihanneksista, yrteistä, pähkinöistä ja marjoista.

 4. Keväiset herkut: Keväällä on tarjolla monia tuoreita herkkuja, kuten parsaa ja uusia perunoita. Voit valmistaa niistä maukkaita ruokia, kuten parsarisottoa tai perunasalaattia.

 5. Leivonnaiset: Voit valmistaa keväisiä leivonnaisia, kuten marjapiirakoita tai raikkaita kakkuja. Kevätmarjat, kuten mansikat ja raparperi, voivat olla hyviä valintoja leivontaan.

Nämä ovat vain esimerkkejä siitä, millaisia ruokia voitaisiin nauttia helatorstain juhlapäivänä. Ruokailutavat voivat vaihdella yksilöiden ja perheiden mieltymysten mukaan sekä riippuen siitä, millaisia perinteitä ja aktiviteetteja päivään liittyy.

Yhteenveto

Helatorstai on kristillinen juhlapäivä, jota vietetään 40 päivää pääsiäisen jälkeen. Vuonna 2023 ja 2022 helatorstai osuu eri päiville, sillä sen ajankohta vaihtelee vuosittain. Juhlapäivä on merkittävä osa pääsiäisen jälkeistä aikaa ja se liittyy Jeesuksen taivaaseenastumiseen opetuslastensa nähtävissä. Helatorstain merkitys kristinuskossa korostaa uskon vahvistumista ja lupausta Pyhän Hengen saapumisesta.

Vapaapäivä ja Palkka Helatorstaina

Monissa maissa, myös Suomessa, helatorstai on virallinen vapaapäivä. Työntekijät voivat nauttia vapaasta päivästä ja osallistua erilaisiin juhlallisuuksiin tai viettää aikaa perheen parissa. On kuitenkin hyvä huomioida, että helatorstai vapaapäivänä saattaa vaikuttaa palkkaan, riippuen työsopimuksesta ja työehdoista.

Pyhäpäivä ja Aukioloajat

Helatorstai on pyhäpäivä monille, mikä tarkoittaa sitä, että monet kaupat ja palvelut saattavat olla suljettuina tai niiden aukioloajat voivat poiketa normaalista. Joissakin paikoissa saatetaan kuitenkin järjestää erilaisia tapahtumia tai aktiviteetteja helatorstain kunniaksi.

Yhteys Helluntaipäivään ja Kauppojen Aukioloajat

Helatorstain ja helluntaipäivän välillä on yhteys, sillä helluntaipäivää vietetään 50 päivää pääsiäisen jälkeen. Molemmat päivät liittyvät kristillisiin tapahtumiin ja ovat osa pääsiäisen jälkeistä aikaa. Kauppojen aukioloajat helatorstaina voivat vaihdella paikkakunnittain ja liikekohtaisesti, mutta monissa paikoissa kaupat saattavat olla suljettuna tai auki lyhyemmän aikaa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että helatorstai on kristillinen juhlapäivä, joka liittyy Jeesuksen taivaaseenastumiseen ja Pyhän Hengen lähettämiseen. Se on virallinen vapaapäivä monissa maissa, mukaan lukien Suomi, ja se voi vaikuttaa kauppojen ja palveluiden aukioloaikoihin. Helatorstai on myös sidoksissa helluntaipäivään, ja se tarjoaa tilaisuuden juhlaan, yhdessäoloon ja hengellisyyden pohdintaan.