Juhlapyhat.com

Tove Janssonin päivä

Kuka oli Tove Janssonin? Miksi Tove Janssonin päivä on liputuspäivä?

Tove Jansson oli suomalainen kirjailija, kuvataiteilija ja sarjakuvataiteilija. Hänet tunnetaan parhaiten Muumien luojana. Tove Jansson syntyi 9. elokuuta 1914 ja kuoli 27. kesäkuuta 2001. Hän loi Muumit vuonna 1945, ja niistä tuli maailmanlaajuisesti tunnettuja ja rakastettuja hahmoja.

Tove Janssonin päivää vietetään Suomessa liputuspäivänä hänen syntymäpäivänsä, 9. elokuuta, kunniaksi. Tämä päivä on myös Muumipäivä, joka on omistettu Muumien juhlistamiselle. Tove Janssonin panos suomalaiseen kulttuuriin ja taiteeseen on ollut merkittävä, ja Muumit ovat olleet suuri osa suomalaista kulttuuriperintöä. Liputuspäivänä halutaan muistaa ja juhlistaa hänen vaikutustaan ja perintöään sekä tuoda esille suomalaisen kirjallisuuden ja taiteen tärkeyttä.

Tove Janssonin päivä 2024 tiedot 
Vietetään 09.08
LiputuspäiväKyllä
Päivänä vuonna 2024Perjantai
VapaapäiväEi

Sisältö

tove jansson

Onko Tove Janssonin päivä virallinen liputuspäivä?

Kyllä, Tove Janssonin päivä on virallinen liputuspäivä Suomessa. Suomessa on perinteisesti ollut tapana liputtaa erityisinä juhlapäivinä, ja Tove Janssonin syntymäpäivä, 9. elokuuta, on virallisesti hyväksytty liputuspäivä. Tämä päivä on omistettu sekä Tove Janssonille että Muumeille, ja liputetaan heidän kunniakseen juhlistaen suomalaista kirjallisuutta ja taiteellista perintöä.

Onko Tove Janssonin päivävirallinen pyhäpäivä?

Ei, Tove Janssonin päivä ei ole virallinen pyhäpäivä Suomessa. Se on kyllä virallinen liputuspäivä, mutta se ei ole vapaapäivä, jolloin työpaikat ja koulut yleensä ovat normaalisti avoinna, ja ihmiset jatkavat päivittäisiä toimiaan. Tove Janssonin päivää vietetään kunnioittaen hänen perintöään, erityisesti hänen panostaan suomalaiseen kirjallisuuteen ja taiteeseen, mutta se ei ole virallinen vapaapäivä, jolloin yleensä ei tarvitse käydä töissä tai koulussa.

Tove Jansson historia

Tove Janssonin elämä ja historia ovat monipuolisia ja mielenkiintoisia. Tässä lyhyt katsaus hänen elämäänsä:

 • Tove Marika Jansson syntyi 9. elokuuta 1914 Helsingissä, Suomessa.

 • Hän oli taiteellisesti lahjakas ja opiskeli taidekouluissa sekä Suomessa että ulkomailla.

 • Tove Janssonista tuli tunnettu kuvataiteilija ja sarjakuvataiteilija ennen kuin hän loi Muumit. Hänen ensimmäiset Muumi-sarjakuvansa julkaistiin 1940-luvun puolivälissä Ny Tid -nimisessä ruotsinkielisessä lehdessä.

 • Vuonna 1945 ilmestyi Tove Janssonin ensimmäinen Muumi-kirja, “Småtrollen och den stora översvämningen” (Suomeksi “Pikku Myy ja suuri tulva”). Siitä lähtien Muumit alkoivat saada suosiotaan.

 • Tove Jansson kirjoitti ja piirsi useita Muumi-kirjoja ja -sarjakuvia. Hän loi Muumien hahmot ja tarinat, jotka ovat edelleen suosittuja ympäri maailmaa.

 • Vaikka Muumit tekivät hänestä maailmankuulun, Tove Jansson jatkoi myös taiteellista työskentelyään ja maalasi taidetta, joka tunnetaan abstraktista taidesuunnasta.

 • Hän oli myös avoimesti lesbosuhteessa teatteriohjaaja Vivica Bandlerin kanssa, mikä oli rohkea askel aikana, jolloin seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ei vielä tunnustettu laajasti.

 • Tove Jansson kuoli 27. kesäkuuta 2001, mutta hänen perintönsä elää edelleen vahvana. Muumit ovat edelleen suosittuja ja hänen taiteensa arvostetaan laajasti.

Tove Janssonin elämä ja työ jättivät pysyvän jäljen suomalaiseen kulttuuriin ja taiteeseen, ja hänet muistetaan yhtenä maansa merkittävimmistä kirjailijoista ja taiteilijoista.

Tunnetuimmat Tove Janssonin teokset

Tove Janssonin tunnetuimpiin teoksiin kuuluvat Muumi-kirjat ja -sarjakuvat. Tässä on joitakin hänen tunnetuimpia teoksiaan:

 1. Muumi-sarjakuva: Tove Jansson loi ensimmäiset Muumi-sarjakuvansa 1940-luvulla, ja ne julkaistiin Ny Tid -lehdessä. Nämä varhaiset sarjakuvat esittelivät Muumien hahmot ja aloittivat Muumi-ilmiön.

 2. Småtrollen och den stora översvämningen (Pikku Myy ja suuri tulva): Tämä oli Tove Janssonin ensimmäinen Muumi-kirja, joka julkaistiin vuonna 1945. Se kertoo Muumien alkutaipaleesta.

 3. Muminpappans memoarer (Muumipapan muistelmat): Tämä kirja ilmestyi vuonna 1950 ja keskittyy Muumipapan seikkailuihin ja muistoihin.

 4. Farlig midsommar (Vaarallinen juhannus): Tämä Muumi-kirja julkaistiin vuonna 1954 ja kertoo Muumien juhannuksesta.

 5. Trollkarlens hatt (Taikurin hattu): Tämä on yksi tunnetuimmista Muumi-kirjoista ja julkaistiin vuonna 1957. Se sisältää monia klassisia Muumi-hahmoja ja seikkailuja.

 6. Muminboken (Muumikirja): Tämä kirja ilmestyi vuonna 1952 ja on eräänlainen Muumien tietosanakirja, joka esittelee Muumien maailmaa ja hahmoja.

 7. Pappan och havet (Muumipappa ja meri): Tämä kirja voitti arvostetun Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon vuonna 1966 ja on yksi Tove Janssonin tunnetuimmista teoksista.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä Tove Janssonin suosituimmista teoksista. Muumit ovat edelleen suuressa suosiossa ympäri maailmaa, ja hänen kirjallinen ja taiteellinen perintönsä jatkaa elämistään lukijoiden ja taiteen ystävien parissa.

Missä Tove Jansson asui?

Tove Jansson asui suurimman osan elämästään Helsingissä, Suomessa. Hän syntyi Helsingissä ja palasi sinne aina uudelleen elämänsä eri vaiheissa. Hänellä oli myös kesäpaikka, jossa hän vietti aikaa taiteen ja kirjoittamisen parissa. Tämä kesäpaikka sijaitsi Pellingessä, joka on saari Ahvenanmaalla, ja se oli tärkeä inspiraation lähde hänen Muumi-tarinoilleen. Tove Janssonin kotitalo Helsingissä on myös avoinna yleisölle ja toimii nykyään Tove Janssonin ja Muumien elämän ja työn muistomuseona, jossa voi oppia lisää hänen elämästään ja taiteestaan.

Tove Janssonin perhe

Tove Janssonin perheeseen kuului useita merkittäviä henkilöitä:

 1. Vanhemmat: Tove Janssonin isä oli Viktor Jansson, joka oli taiteilija ja kuvanveistäjä. Hänen äitinsä oli Signe Hammarsten-Jansson, joka oli taiteilija ja suunnittelija. Vanhemmat vaikuttivat merkittävästi Tove Janssonin taiteelliseen kasvatukseen ja luovan lahjakkuuden kehittymiseen.

 2. Sisarukset: Tove Janssonilla oli kaksi nuorempaa veljeä. Vanhempi veli oli Per Olov Jansson, ja nuorempi veli oli Lars Jansson. Lars Janssonista tuli myös tunnettu sarjakuvataiteilija ja kirjailija, ja hän jatkoi Muumi-sarjakuvien piirtämistä Tove Janssonin jälkeen.

 3. Kumppani: Tove Janssonin elämänkumppani oli Vivica Bandler, joka oli suomalainen teatteriohjaaja ja näyttelijä. Heidän suhteensa oli avoin ja kesti monia vuosia. Tämä suhde oli merkittävä myös Tove Janssonin henkilökohtaisessa elämässä ja vaikutti hänen taiteeseensa.

Vaikka Tove Jansson ei itse saanut omia lapsia, Muumit ja niiden hahmot, jotka hän loi, tulivat monille lapsille ja aikuisille rakkaimmiksi hahmoiksi ympäri maailmaa.

Tove Janssonin kuolinsyy

Tove Jansson kuoli 27. kesäkuuta 2001. Hänen kuolinsyynsä oli keuhkokuume, joka oli vakava sairaus, joka vaikutti hänen terveyteensä. Tove Jansson oli tuolloin 86-vuotias. Hänen poismenonsa oli suuri menetys suomalaiselle taiteelle ja kulttuurille, mutta hänen perintönsä elää edelleen voimakkaana Muumien ja hänen muiden taiteellisten saavutustensa kautta.

Mikä on Tove Janssonin ensimmäinen Muumikirja?

Tove Janssonin ensimmäinen Muumikirja oli “Småtrollen och den stora översvämningen” (suomeksi “Pikku Myy ja suuri tulva”). Tämä kirja julkaistiin vuonna 1945 ja se kertoo Muumien alkutaipaleesta. Kirja esittelee lukijoille Muumit ja heidän seikkailunsa ensimmäistä kertaa. Tove Janssonin ensimmäinen Muumikirja merkitsi Muumi-ilmiön alkua ja johti myöhempien Muumi-kirjojen ja -sarjakuvien luomiseen, jotka ovat edelleen suosittuja ympäri maailmaa.

Mikä on Tove Janssonin ensimmäinen Muumikirja?

Tove Janssonin ensimmäinen Muumikirja oli “Småtrollen och den stora översvämningen” (suomeksi “Pikku Myy ja suuri tulva”). Tämä kirja julkaistiin vuonna 1945 ja se kertoo Muumien alkutaipaleesta. Kirja esittelee Muumit ja heidän seikkailunsa ensimmäistä kertaa. Tove Janssonin ensimmäinen Muumikirja merkitsi Muumi-ilmiön alkua ja johti myöhempien Muumi-kirjojen ja -sarjakuvien luomiseen, jotka ovat edelleen suosittuja ympäri maailmaa.

Mistä muusta Tove Jansson tunnetaan kuin Muumeista?

Tove Jansson tunnetaan ennen kaikkea Muumeista, mutta hänellä oli myös muita merkittäviä saavutuksia taiteilijana ja kirjailijana. Tässä muutamia muita asioita, joista Tove Jansson on tunnettu:

 1. Kuvataide: Tove Jansson oli lahjakas kuvataiteilija, ja hän maalasi laajasti uransa aikana. Hänen taiteensa kattoi monenlaisia aiheita, ja hänellä oli useita näyttelyitä eri puolilla maailmaa.

 2. Sarjakuvat: Ennen Muumien luomista Tove Jansson teki sarjakuvia, ja hänellä oli muun muassa oma sarjakuvasarja nimeltään “Familjen i Grottkvarnen” (Perhe luolamyllyssä).

 3. Kirjat: Muumien lisäksi Tove Jansson kirjoitti muita kirjoja, kuten aikuisille suunnattuja romaaneja ja novelleja. Hänen teoksistaan esimerkiksi “Sommarboken” (Kesäkirja) on saanut laajaa huomiota.

 4. Teatteri: Tove Jansson oli myös kiinnostunut teatterista ja teatteriohjauksesta. Hän teki yhteistyötä elämänkumppaninsa Vivica Bandlerin kanssa ja ohjasi useita näytelmiä.

 5. Lesbosuhde: Tove Jansson eli avoimesti lesbosuhteessa Vivica Bandlerin kanssa aikana, jolloin seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ei vielä tunnustettu laajasti. Tämä oli rohkea ja merkittävä askel aikakaudella, jolloin seksuaalivähemmistöt kohtasivat paljon ennakkoluuloja.

Tove Janssonin monipuolinen taide ja kirjallinen työ tekevät hänestä merkittävän hahmon suomalaisessa kulttuurihistoriassa, vaikka Muumit ovatkin hänen tunnetuin luomuksensa.