Juhlapyhat.com

isänpäivä

Milloin on isänpäivä 2024? Miksi isänpäivä on liputuspäivä?

Isänpäivä vuonna 2024 on sunnuntaina 10. marraskuuta. Isänpäivä on liputuspäivä Suomessa kunnioituksena isille ja isyydelle. Liputuspäiviä ovat ne päivät, jolloin virallisia liputustilaisuuksia järjestetään, ja isänpäivä on yksi näistä päivistä. Liputtaminen on tapa juhlistaa ja kunnioittaa tärkeitä teemoja ja merkkipäiviä kansallisesti. Isänpäivänä liputtaminen on tapa osoittaa kiitollisuutta ja arvostusta isille ja isähahmoille.

Isänpäivä 2024 tiedot 
Vietetään 10.11
LiputuspäiväKyllä
Päivänä vuonna 2024Sunnuntai
VapaapäiväEi

Sisältö

isä ja poika

Onko isänpäivä 2024 virallinen liputuspäivä?

Kyllä, isänpäivä 2024 on virallinen liputuspäivä Suomessa. Suomessa liputetaan isänpäivänä kunnioituksena isille ja isähahmoille, ja se on yksi niistä päivistä, jolloin liputus on suositeltavaa.

Onko isänpäivä 2024 virallinen pyhäpäivä?

Isänpäivä ei ole virallinen pyhäpäivä Suomessa. Se on arkipäivä, jota vietetään kunnioituksena isille ja isähahmoille, mutta siihen ei liity virallista vapaapäivää.

Isänpäivä historia

Isänpäivän historia juontaa juurensa Yhdysvaltoihin. Isänpäivää alettiin juhlistaa siellä 1900-luvun alussa, ja sen katsotaan syntyneen vastapainoksi äitienpäivälle. Äitienpäivää oli vietetty jo jonkin aikaa, ja monet ihmiset tunsivat, että myös isät ansaitsivat oman juhlapäivän.

Isänpäivää alettiin viettää eri puolilla Yhdysvaltoja eri aikoina eri tavoin, mutta sen vakiintuminen juhlana alkoi 1900-luvun alussa. Useat tahot, kuten erilaiset järjestöt ja kaupalliset toimijat, edistivät isänpäivää lahjojen ja korttien avulla. Vuonna 1972 isänpäivä vahvistettiin Yhdysvalloissa viralliseksi juhlapäiväksi.

Isänpäivän suosio levisi myös muihin maihin, mukaan lukien Suomeen. Suomessa isänpäivää on vietetty vuodesta 1970 lähtien, ja se on vakiintunut perinne. Päivää juhlitaan eri tavoin, mutta yleensä lapset osoittavat kiitollisuuttaan isilleen esimerkiksi lahjoilla ja kortilla. Isänpäivä on tärkeä päivä, jolloin perheet kokoontuvat yhteen ja juhlistavat isyyttä.

Miksi Äitienpäivä on monikossa ja Isänpäivä yksikössä?

Suomen kielessä äitienpäivä ja isänpäivä eroavat toisistaan muodon perusteella. Tämä johtuu kielellisistä ja kulttuurillisista syistä.

Äitienpäivä on monikossa “äitienpäivä” siksi, että sillä juhlistetaan kaikkia äitejä yleisesti. Se on päivä, jolloin kiitetään ja kunnioitetaan äitiyttä kaikissa sen muodoissa. Monikkomuoto “äitienpäivä” korostaa, että kyseessä on juhla kaikkien äitien kunniaksi.

Isänpäivä sen sijaan on yksikössä “isänpäivä”, mikä heijastaa sitä, että se on tarkoitettu yleisesti isille tai isähahmoille. Vaikka päivä juhlistaa isyyttä yleisesti, suomen kielen muotoilu on yksikössä, ja siihen liittyy myös perinne, joka voi olla yhteydessä kirkon isänpäivään, joka on yksi juhlapäivän taustatekijöistä.

Lyhyesti sanottuna: äitienpäivä on monikossa, koska se juhlistaa kaikkia äitejä, kun taas isänpäivä on yksikössä ja keskittyy isyyteen yleisesti.

Isänpäivä runo

Isälle sydänlämmintä terveyttä toivotan, Kiitollisuuden tunteet sinulle osoitan. Sinä olet voimani, turvani ja tuki, Isän rakkaus on meille kaikille suuri.

Isänpäivänä sunnuntaina tätä sanon, Kiitos, rakas isä, kaikesta hyvästä ja avusta sanaton. Yhdessä kuljemme elämän tietä, Sydämissämme rakkaus on ikuinen liitto, sen muistetaan sietää.

Tuleeko isänpäivä isolla?

Suomen kielen säännöt ja käytännöt vaihtelevat, mutta yleisesti ottaen “isänpäivä” kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella, ellei se esiinny lauseessa tai otsikossa, jossa isänpäivä on erityisesti korostettu. Esimerkiksi:

 • Isänpäivän aamuna lapset yllättivät isänsä.
 • Isänpäivä on sunnuntaina.
 • Lapsille isänpäivä on tärkeä juhla.

Kuitenkin, jos puhutaan yleisesti juhlapäivästä ilman, että sitä erityisesti korostetaan, se kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella:

 • Odotamme isänpäivää innolla.
 • Isänpäivä on perheen yhteinen juhla.

Lyhyesti sanottuna, yleinen käytäntö on kirjoittaa “isänpäivä” pienellä alkukirjaimella, mutta ison alkukirjaimen käyttö voi olla perusteltua, kun juhlapäivä halutaan korostaa erityisesti tai se esiintyy otsikoissa ja virallisissa asiakirjoissa.

Isänpäivä kortti

Esimerkki isänpäiväkortin viestistä:

Etupuoli: [Kuva isästä ja lapsista yhdessä, aurinkoinen maisema tai jokin muu sopiva kuva]

Sisäpuoli: Rakas isä,

Tänä isänpäivänä haluan kertoa, kuinka paljon arvostan sinua ja kaikkea hyvää, mitä olet tehnyt meidän puolestamme. Sinä olet ollut aina tukenamme ja opettanut meille niin paljon.

Kiitos siitä, että olet meille esimerkki vahvuudesta, rakkaudesta ja sitoutumisesta. Arvostamme jokaista hetkeä, jonka olemme saaneet viettää kanssasi.

Toivotamme sinulle iloista isänpäivää! Toivottavasti päiväsi on täynnä hymyjä, rakkautta ja rentoutumista.

Paljon rakkautta,

[Sinun nimesi]

Tätä voit tietysti muokata ja lisätä omia henkilökohtaisia terveisiäsi ja ajatuksiasi korttiin sopivaksi. Hyvää isänpäivää!

Isänpäivä lahja

Isänpäivän lahjan valitseminen riippuu isäsi mieltymyksistä ja kiinnostuksen kohteista, mutta tässä on muutamia lahjaideoita:

 1. Lahjakortti: Voit antaa isällesi lahjakortin hänen suosikkiravintolaansa, kahvilaansa, kirjakauppaansa tai johonkin muuhun paikkaan, jossa hän nauttii käymisestä.

 2. Kirja: Jos isäsi pitää lukemisesta, hanki hänelle kirja hänen lempigenrestään tai uusimmalta suosikkikirjailijaltaan.

 3. Urheiluvarusteet: Jos isäsi harrastaa jotain liikuntaa tai urheilua, harkitse urheiluvarusteiden, kuten uusien lenkkikenkien, mailojen tai urheiluvaatteiden hankkimista.

 4. Pukeutuminen: Uudet vaatteet, kuten tyylikäs paita tai laadukkaat sukat, voivat olla erinomainen lahja.

 5. Harrastustarvikkeet: Jos isälläsi on jokin erityisharrastus, kuten kalastus, retkeily tai valokuvaus, voit hankkia hänelle siihen liittyviä tarvikkeita tai varusteita.

 6. Käsityöt: Itse tehty lahja, kuten neule, virkkaus, maalaus tai jokin muu käsityö, voi olla erityisen merkityksellinen ja henkilökohtainen lahja.

 7. Virkistyslahja: Voit harkita lahjakorttia hemmotteluhetkeen, kuten hierontaan, spa-päivään tai golfkierrokseen.

 8. Ruoka ja juoma: Laadukkaat viinit, oluet tai herkulliset suklaat voivat olla isällesi mieluisia lahjoja.

 9. Elämyslahja: Järjestä isällesi elämyslahja, kuten kuumailmapallolento, keilailuillallinen tai konserttilippuja hänen suosikkibändilleen.

 10. Henkilökohtainen lahja: Voit myös harkita lahjaa, joka liittyy jollain tavalla isäsi persoonallisuuteen tai muistoihin, kuten valokuvakollaasi perheestä tai itse tehty muistovideo.

Tärkeintä on valita lahja, joka osoittaa isällesi, kuinka paljon välität ja arvostat häntä.

Isänpäivä ruoka

Isänpäivän kunniaksi voit valmistaa isällesi herkullisen aterian. Tässä on esimerkki kolmen ruokalajin ateriasta, joka voisi ilahduttaa isääsi:

Alkuruoka: Kylmäsavulohisalaatti

Ainekset:

 • Kylmäsavulohta
 • Vihersalaattia
 • Punasipulia
 • Kurkkua
 • Tomaatteja
 • Avokadoa
 • Sitruunamehua
 • Öljyä
 • Suolaa ja pippuria

Valmistusohjeet:

 1. Pilko vihannekset ja avokado pieniksi paloiksi.
 2. Sekoita vihannekset ja avokado salaattipedillä.
 3. Lisää kylmäsavulohipaloja salaatin päälle.
 4. Valmista kastike sekoittamalla sitruunamehu, öljy, suola ja pippuri. Kaada kastike salaatin päälle.

Pääruoka: Grillattu pihvi ja perunamuusi

Ainekset:

 • Pihvejä (esimerkiksi naudan ulkofileepihvejä)
 • Perunoita
 • Voita
 • Maitoa
 • Suolaa ja pippuria
 • Grillimausteita

Valmistusohjeet:

 1. Grillaa pihvit haluamallasi tavalla ja mausta ne grillimausteilla.
 2. Keitä perunat ja valmista perunamuusi lisäämällä voita ja maitoa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Jälkiruoka: Suklaakakku

Ainekset:

 • Suklaakakkupohja (voit valmistaa sen itse tai käyttää valmista pohjaa)
 • Sulatettua tummaa suklaata
 • Kermavaahtoa
 • Tuoreita marjoja (esimerkiksi vadelmia tai mansikoita)

Valmistusohjeet:

 1. Leikkaa suklaakakkupohja annospaloiksi.
 2. Valuta sulatettua suklaata kakkupalojen päälle.
 3. Tarjoile kakkupalat kermavaahdon ja tuoreiden marjojen kera.

Muista myös tarjoilla hyvää viiniä tai juomaa aterian kanssa ja luoda kaunis ateriapöytä isäsi iloksi.

Onko Isänpäivä 2024 maailmanlaajuinen?

Isänpäivää vietetään eri päivinä eri puolilla maailmaa, ja päivän viettoajankohta vaihtelee maittain. Useimmissa maissa isänpäivä ei ole maailmanlaajuinen päivä, vaan jokainen maa määrittelee sen oman aikataulunsa ja tavat sen juhlistamiseen. Isänpäivä voi olla virallinen juhla joissakin maissa, kun taas toisissa se on enemmän perheen ja ystävien kesken vietetty juhlapäivä.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa isänpäivää vietetään kesäkuun kolmantena sunnuntaina, kun taas Suomessa ja monissa muissa maissa se on marraskuun toinen sunnuntai. Joten, vaikka isänpäivä on tärkeä päivä monille ihmisille ympäri maailmaa, se ei ole maailmanlaajuinen päivä samalla tavoin kuin esimerkiksi uudenvuodenpäivä tai joulupäivä.