Juhlapyhat.com

Eurooppa-päivä

Mikä on Eurooppa-päivä? Miksi Eurooppa-päivä on liputuspäivä?

Eurooppa-päivä on vuosittain 9. toukokuuta vietettävä juhlapäivä, joka kunnioittaa Euroopan yhtenäisyyttä ja rauhaa. Päivä juhlistaa Robert Schumanin vuonna 1950 esittämää Schumanin julistusta, joka oli merkittävä askel kohti Euroopan unionin perustamista. Julistuksessa esitettiin ajatus Euroopan hiili- ja teräsyhteisön luomisesta, mikä oli ensimmäinen askel tiellä kohti laajempaa yhteistyötä Euroopan maiden välillä.

Eurooppa-päivän liputusperinne juontaa juurensa Euroopan unionin jäsenmaiden toiveeseen korostaa yhtenäisyyttä ja eurooppalaista identiteettiä. Monissa Euroopan maissa 9. toukokuuta on virallinen liputuspäivä, ja liputetaan EU:n sinivalkoisin lipuin sekä kansallisin lipuin. Liputuksen tarkoituksena on juhlistaa Euroopan yhdentymistä ja osoittaa solidaarisuutta eri maiden välillä.

Vaikka Eurooppa-päivä ei ole kaikissa maissa virallinen vapaapäivä, se on silti merkittävä päivä Euroopan unionin historiassa ja juhlistaa rauhaa, yhteistyötä ja solidaarisuutta mantereella.

Eurooppa päivä 2024 tiedot 
Vietetään 09.05
LiputuspäiväKyllä
Päivänä vuonna 2024Torstai
VapaapäiväEi

Sisältö

Onko Eurooppa-päivä virallinen liputuspäivä?

Kyllä, Eurooppa-päivä on virallinen liputuspäivä useissa Euroopan unionin jäsenmaissa. Monissa maissa liputetaan EU:n sinivalkoisin lipuin sekä kansallisin lipuin 9. toukokuuta juhlistaen Euroopan yhtenäisyyttä ja rauhaa.

Onko Eurooppa-päivä virallinen pyhäpäivä?

Eurooppa-päivä ei ole virallinen pyhäpäivä useimmissa Euroopan unionin jäsenmaissa. Se ei yleensä merkitse vapaapäivää, jolloin monet ihmiset käyvät normaalisti töissä tai koulussa. Sen sijaan Eurooppa-päivää juhlitaan symbolisesti ja erilaisilla tapahtumilla, mutta se ei yleensä vaikuta päivittäiseen arkeen samalla tavalla kuin viralliset juhlapyhät.

Eurooppa-päivän historia

Eurooppa-päivä juontaa juurensa vuoteen 1950 ja Robert Schumanin esittämään merkittävään ehdotukseen. Schuman, tuolloinen Ranskan ulkoministeri, esitti 9. toukokuuta 1950 tunnetuksi tullutta Schumanin julistusta. Tässä julistuksessa hän esitti vision Euroopan maiden yhteistyöstä ja yhdentymisestä rauhan ja vaurauden takaamiseksi.

Schumanin julistuksessa hän ehdotti, että Ranska ja Saksa yhdistäisivät hiili- ja terästuotantonsa yhteiseksi hallinnoksi, mikä estäisi näiden strategisten resurssien käytön sodankäynnissä ja edistäisi rauhaa. Tätä ehdotusta pidetään yhtenä Euroopan unionin alkuna.

Ensimmäisenä Eurooppa-päivänä 9. toukokuuta 1950 Ranskan ulkoministeriössä järjestettiin lehdistötilaisuus, jossa Schuman esitteli ehdotuksensa. Tämä päivä valikoitui myöhemmin Eurooppa-päiväksi symboloimaan Euroopan yhtenäisyyttä ja yhteistyötä.

Eurooppa-päivää alettiin juhlia laajemmin 1980-luvulla, ja siitä tuli virallinen liputuspäivä monissa Euroopan maissa. Päivää juhlitaan erilaisin tapahtumin ja seremonioin, korostaen Euroopan rauhaa, yhdentymistä ja yhteistyötä mantereen maiden välillä.