Juhlapyhat.com

äitienpäivä

Milloin on äitienpäivä 2024? Miksi äitienpäivää vietetään?

Äitienpäivä vuonna 2024 on sunnuntaina 12. toukokuuta.

Äitienpäivää vietetään äitien kunnioittamiseksi ja heidän panoksensa juhlistamiseksi perheessä ja yhteiskunnassa. Päivä on omistettu äideille ja äitiyden juhlistamiseen. Monissa maissa, kuten Suomessa, äitienpäivä on päivä, jolloin lapset antavat lahjoja äideilleen, kutsuvat heidät lounaalle tai päivälliselle ja osoittavat kiitollisuuttaan kaikista niistä tärkeistä asioista, joita äidit tekevät perheidensä hyväksi. Se on myös tilaisuus muistaa ja kunnioittaa niitä äitejä, jotka eivät enää ole elossa. Äitienpäivää vietetään yleensä toukokuussa eri päivinä eri maissa, mutta sen tarkka päivämäärä vaihtelee maittain.

Äitienpäivä 2024 tiedot 
Vietetään 12.05
LiputuspäiväKyllä
Päivänä vuonna 2024Sunnuntai
VapaapäiväEi

Sisältö

äiti ja lapsi viettämässä äitienpäivää

Onko äitienpäivä virallinen liputuspäivä?

Kyllä, äitienpäivä on virallinen liputuspäivä Suomessa. Suomen lipun saa nostaa salkoon äitienpäivänä, joka on toukokuun toinen sunnuntai. Liputtaminen äitienpäivänä on osa juhlintaa ja kunnioitusta äitejä kohtaan, ja se on perinne, jota monet noudattavat. Suomen lipun voi siis nostaa salkoon äitienpäivänä samoin kuin muinakin virallisina liputuspäivinä, kuten itsenäisyyspäivänä tai juhannuksena.

Onko äitienpäivä 2024 virallinen pyhäpäivä?

Ei, äitienpäivä ei ole virallinen pyhäpäivä Suomessa. Se on kyllä merkittävä juhlapäivä, jota vietetään äitien kunnioittamiseksi, mutta se ei ole virallinen vapaapäivä, jolloin työpaikat ja koulut yleensä toimivat normaalisti. Äitienpäivä on sunnuntai, ja se on tarkoitettu erityisesti äitien juhlistamiseen perhepiirissä ja yhteisöissä.

Äitienpäivän viettotapoja

 1. Lahjat: Monet lapset antavat äideilleen lahjoja, kuten kukkia, suklaata, koruja tai itsetehtyjä kortteja. Lahjat ovat tapa osoittaa kiitollisuutta äitien tekemästä työstä ja huolenpidosta.

 2. Aamiainen vuoteessa: Perinteinen tapa aloittaa äitienpäivä on tarjoilla äidille aamiainen sänkyyn. Lapset voivat valmistaa äidilleen lempiruokiaan ja hemmotella häntä aamulla.

 3. Lounas tai päivällinen: Perhe saattaa myös viedä äidin ulos lounaalle tai päivälliselle juhlistamaan päivää. Ravintolassa syöminen on yleinen tapa viettää äitienpäivää.

 4. Perheaktiviteetit: Jotkut perheet viettävät äitienpäivää yhdessä osallistumalla erilaisiin aktiviteetteihin, kuten kävelylenkkeihin, pyöräilyyn, piknikille menemiseen tai elokuvien katseluun.

 5. Kakut ja leivonnaiset: Monet leipovat tai ostavat äidilleen erilaisia kakkuja tai leivonnaisia. Erityiset äitienpäiväkakut ovat suosittuja.

 6. Kortit ja kiitokset: Äitienpäiväkortit ovat yleisiä, ja niihin kirjoitetaan yleensä kiitollisuuden ilmaisuja ja lämpimiä terveisiä äidille.

 7. Perheen yhdessäolo: Päivä voi olla myös tilaisuus viettää aikaa perheen kanssa ja nauttia toistenne seurasta.

 8. Muistaminen: Äitienpäivänä muistellaan ja kunnioitetaan myös niitä äitejä, jotka eivät enää ole elossa. Hautausmailla käyminen ja kynttilöiden sytyttäminen ovat tapoja muistaa edesmenneitä äitejä.

Näitä tapoja sovelletaan eri tavoin eri perheissä, ja tärkeintä on juhlistaa äitejä ja osoittaa heille kiitollisuutta heidän rakkaudestaan ja huolenpidostaan.

Kuka keksi äitienpäivän?

Äitienpäivän kehitti Anna Jarvis, yhdysvaltalainen nainen, joka halusi luoda päivän äitien kunnioittamiseksi ja kiittämiseksi heidän uhrauksistaan ja rakkaudestaan lapsiaan kohtaan. Anna Jarvis alkoi ajaa äitienpäivän perustamista 1900-luvun alkupuolella. Hän menetti oman äitinsä vuonna 1905 ja halusi luoda päivän, jolla muistetaan äitien tärkeää roolia perheissä.

Äitienpäivää vietettiin ensimmäisen kerran Yhdysvalloissa vuonna 1908, kun Anna Jarvis järjesti äitienpäiväjuhlan West Virginian Graftonissa. Hän aloitti kampanjoinnin saadakseen äitienpäivästä virallisen juhlapäivän, ja vuonna 1914 Yhdysvaltain presidentti Woodrow Wilson allekirjoitti julistuksen, joka teki äitienpäivästä kansallisen juhlapäivän.

Alkuperäisenä tarkoituksena oli korostaa äitien roolia ja kiittää heitä rakkaudesta ja uhrauksista perheen hyväksi. Kuitenkin ajan myötä äitienpäivästä tuli kaupallinen juhla, ja monet käyttivät tilaisuutta antaa lahjoja ja kortteja äideilleen.

Onko äitienpäivä maailmanlaajuinen?

Kyllä, äitienpäivää vietetään monissa maissa ympäri maailmaa, mutta päivän tarkkaa ajankohtaa ja tapaa juhlia voi vaihdella maittain. Useimmissa maissa äitienpäivä vietetään keväällä, mutta päivämäärä vaihtelee. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja useissa Euroopan maissa äitienpäivä on toukokuun toisena sunnuntaina, kun taas esimerkiksi Venäjällä se on maaliskuun kahdeksantena päivänä.

Vaikka päivän nimi ja ajankohta vaihtelevat, yhteinen piirre on äitien kunnioittaminen ja kiittäminen heidän panoksestaan perheissä ja yhteiskunnassa. Monissa maissa äitienpäivä liittyy perinteisiin tapoihin antaa lahjoja, lähettää kortteja ja viettää aikaa äitien kanssa.

Joten vaikka äitienpäivää vietetään eri päivinä ja eri tavoin eri maissa, sen perusajatus on yleismaailmallinen: juhlistaa äitien rakkautta, hoivaa ja uhrauksia.

Saako toivottaa Hyvää äitienpäivää?

Kyllä, toivotuksen “Hyvää äitienpäivää!” voi ehdottomasti antaa äitienpäivänä. Se on ystävällinen ja tavallinen tapa osoittaa kiitollisuutta ja rakkautta äitiä kohtaan tänä erityisenä päivänä. Äitienpäivä on juuri sopiva aika ilmaista tunteitaan ja osoittaa arvostustaan äitiä kohtaan.

Milloin äitienpäivää alettiin viettää Suomessa

Äitienpäivää alettiin viettää Suomessa ensimmäisen kerran virallisesti vuonna 1918. Päivää vietettiin tuolloin 13. toukokuuta, ja se oli saanut innoituksensa Yhdysvalloista, missä äitienpäivä oli jo aiemmin vakiintunut perinne. Suomessa äitienpäivää alettiin juhlia Anna Jarvisin äitienpäiväkampanjan vaikutuksesta, ja päivä sai laajan hyväksynnän nopeasti.

Myöhemmin äitienpäivän ajankohtaa muutettiin useita kertoja, mutta vuonna 1947 se vakiintui nykyiselleen, eli toiselle sunnuntaille toukokuussa. Äitienpäivä on siitä lähtien ollut perinne Suomessa, jota vietetään äitien kunnioittamiseksi ja juhlistamiseksi.

Mitä lounaaksi äitienpäivänä?

Äitienpäivän lounas voi olla monipuolinen ja herkullinen ateria, joka riippuu perheen mieltymyksistä ja kulttuurista. Tässä on joitakin ideoita äitienpäivän lounaaksi:

 1. Brunssi: Brunssi on suosittu valinta äitienpäivän lounaaksi. Voit tarjoilla erilaisia aamiais- ja lounasruokia, kuten munakokkelia, pekonia, tuoreita hedelmiä, croissanteja, juustoja ja jogurttia.

 2. Kala- ja äyriäisruoat: Jos äiti pitää kalasta ja äyriäisistä, voit valmistaa esimerkiksi lohta, ravunpyrstöjä tai äyriäispastaa.

 3. Grilliruoka: Jos sää sallii, voit järjestää grillijuhlat ja tarjota grillattuja pihvejä, kanansiipiä, kasviksia ja erilaisia salaatteja.

 4. Italialainen lounas: Voit valmistaa italialaisia herkkuja, kuten pastaa, pizzaa, caprese-salaattia ja bruschettaa.

 5. Kasvisruoka: Jos äiti on kasvissyöjä, voit valmistaa herkullisen kasvisaterian, kuten kasvislasagnea, kasviscurrya tai erilaisia salaatteja.

 6. Perinneateriat: Monille perheet viettävät äitienpäivää perinteisesti ja valmistavat äidin suosikkiaterian, olipa se sitten lihapullat ja muusi, kaalikääryleet tai jokin muu perinneherkku.

Muista myös ottaa huomioon äidin mieltymykset ja erityisruokavaliot valmistellessasi lounasta. Tärkeintä on, että ateria on rakkaudella valmistettu ja että äiti tuntee itsensä erityiseksi äitienpäivänä.

Mitä lahjaksi äitille äitienpäivänä 2024?

ChatGPT

Äitienpäivänä lahja voi olla tapa osoittaa kiitollisuutta ja rakkautta äitiä kohtaan. Lahjan valinta riippuu äidin mieltymyksistä ja persoonallisuudesta. Tässä on muutamia ideoita lahjaksi äitienpäivänä:

 1. Kukkia: Tuoreet kukat ovat perinteinen ja aina arvostettu lahja äitienpäivänä. Voit valita äidin lempikukkia tai valmiin kukkakimpun.

 2. Korut: Kauniit korut, kuten kaulakoru, rannekoru tai sormus, ovat aina tervetulleita lahjoja.

 3. Spa-lahjakortti: Anna äidille mahdollisuus rentoutua ja hemmotella itseään spa-hoidoilla, kuten hieronnalla tai kasvohoidolla.

 4. Itse tehty lahja: Persoonallinen ja itse tehty lahja, kuten valokuvakollaasi, käsin kirjoitettu kirje tai leivottu kakku, voi osoittaa erityistä huolenpitoa ja rakkautta.

 5. Kirja: Jos äiti pitää lukemisesta, voit hankkia hänelle hänen suosikkikirjailijansa uusimman teoksen tai kirjan, joka kiinnostaa häntä.

 6. Harrastusvälineet: Jos äidillä on jokin erityinen harrastus, kuten maalaaminen, puutarhanhoito tai kokkaaminen, voit hankkia hänelle siihen liittyviä tarvikkeita tai välineitä.

 7. Tilaus suosikkilehteen tai -lehtien tilaus: Jos äiti nauttii tietystä lehdestä tai aikakauslehdestä, voit tilata hänelle vuoden tilauksen.

 8. Kosmetiikkatuotteet: Laadukkaat kosmetiikkatuotteet, kuten hajuvesi, ihonhoitotuotteet tai meikkisetti, voivat ilahduttaa äitiä.

 9. Kokemuslahja: Voit antaa äidille kokemuksen, kuten konsertti- tai teatteriliput, viikonloppumatkan tai ruokailun lempiravintolassa.

 10. Muistoesine: Valokuva-albumi, jossa on perhekuvia ja muistoja, tai kehystetty valokuva perheestä voi olla liikuttava lahja.

Tärkeintä on, että lahja osoittaa äidille, kuinka tärkeä hän on sinulle ja kuinka paljon välität hänestä. Parhaat lahjat ovat usein niitä, jotka tulevat sydämestä ja henkilökohtaisista mielenkiinnon kohteista.

Äitienpäiväruno - Suosituimmat runot äideille

Tässä on muutamia suosittuja äitienpäivärunoja äideille:

 1.  

Äiti, sinä olet aina ollut tukeni, Rakkauttasi en voi mitata määrin. Sydämessäni kiitos soi, Sinulle, äiti, se laulaa voi.

 1.  

Äitini, sä valon olet lähde, Rakkautesi ei koskaan häviä. Kiitollisuuden kyynelissä silmissäin, Sinulle, äiti, lauluni soi tänään.

 1.  

Äiti rakas, sydämessäni aina, Lämpösi paistaa kuin aurinko aamun. Kukkasin, lauluin kiitollisuutta kannan, Sinulle, äiti, tätä päivää annan.

 1.  

Äitini, valosi loistaa yöhön, Kuin tähti, loistat vaikeiden töiden. Kiitos, että olet aina vierelläin, Sinulle, äiti, rakkauden laulun tänään näin.

 1.  

Äiti, olet elämäni aarre, Lämmin sydämesi on suurin taikureista. Äitienpäivänä kiitos ja syli suuri, Sinulle, äiti, rakkaus on ikuinen juuri.

Nämä runot voivat auttaa ilmaisemaan kiitollisuuttasi ja rakkauttasi äitiäsi kohtaan äitienpäivänä. Voit myös kirjoittaa oman henkilökohtaisen runon, joka kuvastaa suhdettasi äitiisi ja hänen merkitystään elämässäsi.

Millainen äitienpäiväkortti?

Äitienpäiväkortti voi olla monenlainen, ja sen ulkonäkö ja viesti riippuvat siitä, millainen tunnelma haluat luoda ja millainen suhde sinulla on äitiisi. Tässä on muutamia ideoita äitienpäiväkortin luomiseen:

 1. Perinteinen kortti: Voit valita perinteisen kortin, jossa on kauniita kukka- tai sydänkuvioita. Kirjoita korttiin kauniita sanoja ja kiitollisuuden ilmaisuja äitiäsi kohtaan.

 2. Itse tehty kortti: Voit tehdä itse oman äitienpäiväkorttisi. Käytä luovuuttasi ja piirrä, maalaa tai koristele kortti persoonallisesti. Voit lisätä valokuvan teidän yhteisestä hetkestä tai perhekuvasta.

 3. Huumorikortti: Jos äiti huumorista pitää, voit valita kortin, joka sisältää humoristisen viestin tai kuvan. Tämä voi tuoda hymyn äidin kasvoille.

 4. Kiitoskortti: Kirjoita korttiin sydämellinen kiitos äidillesi kaikista niistä asioista, joita hän on tehnyt sinun hyväksesi.

 5. Runokortti: Kirjoita äidillesi oma runo tai lainaa valmista runoa, joka kuvastaa tunteitasi ja kiitollisuuttasi.

 6. Kuvakortti: Voit luoda kortin, joka sisältää kuvia teidän yhteisistä hetkistä ja muistoista. Lisää mukaan muutamia kiitos- tai rakkauslauseita.

 7. Sydänkortti: Valitse kortti, jossa on suuri sydänkuva tai sydämen muotoinen kortti. Kirjoita korttiin kaikki sydämesi haluaa sanoa äidille.

Tärkeintä on, että kortti on sinun ajatuksiasi ja tunteitasi äitiäsi kohtaan. Se voi olla yksinkertainen tai koristeellinen, huumorilla tai vakavuudella, mutta sen tulisi heijastaa rakkauttasi ja kiitollisuuttasi äitiäsi kohtaan äitienpäivänä.

Äitienpäivä kukka - Mikä kukka sopii äideille?

Äitienpäiväkukkia valittaessa kannattaa ottaa huomioon äidin mieltymykset ja suosikit. Kukat ovat perinteinen ja suosittu lahja äitienpäivänä, ja niitä voidaan valita monenlaisia. Tässä muutamia kukkia, jotka yleisesti sopivat äideille:

 1. Ruusut: Ruusut ovat klassinen ja kaunis valinta äitienpäiväkukiksi. Ne symboloivat rakkautta ja kiitollisuutta, ja ne ovat saatavilla monissa eri väreissä, mikä antaa mahdollisuuden valita äidin suosikkiväri.

 2. Krysanteemit: Krysanteemit ovat kestäviä kukkia ja ne symboloivat ystävyyttä ja kiitollisuutta. Niitä löytyy eri väreissä ja kokoisina.

 3. Orvokit: Orvokit ovat perinteisiä kevään kukkia ja ne tuovat raikkaan ilmeen. Ne ovat saatavilla eri väreissä ja sopivat hyvin äitienpäivään.

 4. Gerberat: Gerberat ovat iloisia ja värikkäitä kukkia, jotka tuovat hymyn äidin kasvoille.

 5. Liljat: Liljat ovat kauniita ja tuoksuvia kukkia, jotka voivat olla upea valinta, jos äiti pitää niiden tuoksusta ja ulkonäöstä.

 6. Tulppaanit: Tulppaanit ovat kevään kukkia ja ne tuovat raikkautta ja iloa. Niitä on saatavilla monissa eri väreissä.

 7. Orkideat: Orkideat ovat tyylikkäitä ja elegantteja kukkia, jotka voivat olla hieno valinta erityistä äitiä varten.

 8. Amaryllikset: Amaryllikset ovat suuria ja vaikuttavia kukkia, jotka voivat tuoda juhlallisuutta äitienpäivälahjaan.

Muista ottaa huomioon äidin kukka- ja värimieltymykset, kun valitset äitienpäiväkukkia. Kukat ovat kauniita ja tunteellisia lahjoja, jotka voivat ilmaista kiitollisuutta ja rakkautta äitiä kohtaan.

Miten äitienpäivä eroaa isänpäivästä?

Äitienpäivä ja isänpäivä ovat kaksi erilaista juhlapäivää, joilla kunnioitetaan vanhemmuutta, mutta ne eroavat toisistaan monin tavoin.

 1. Päivämäärä: Ensimmäinen ja huomattavin ero on päivämäärä. Äitienpäivä vietetään toukokuun toisena sunnuntaina, kun taas isänpäivä on marraskuun toinen sunnuntai.

 2. Kunnioitettava henkilö: Äitienpäivä on omistettu äideille ja äidin roolille perheessä. Isänpäivä sen sijaan on omistettu isille ja isän roolille.

 3. Traditiot: Molemmat päivät liittyvät perinteisiin ja juhlallisiin tavoihin kunnioittaa kyseistä vanhempaa sukupuolta. Yleensä näihin päiviin kuuluu lahjojen antamista ja kiitollisuuden osoittamista.

 4. Historia: Äitienpäivällä on pitempi historia, ja se juontaa juurensa 1900-luvun alkuun. Isänpäivä taas on suhteellisen uudempi juhla ja alkoi yleistyä 1900-luvun puolivälissä.

 5. Lahjat: Perinteisesti äitienpäivänä äidille annetaan lahjoja, kuten kukkia, kortteja tai lahjakortteja hemmotteluhoitoihin. Isänpäivänä isälle annetaan yleensä lahjoja, jotka liittyvät hänen mielenkiinnonkohteisiinsa, kuten työkaluja, urheiluvälineitä tai elektroniikkaa.

 6. Ruokailu: Usein äitienpäivään liittyy perheen yhteinen ateria, joka saattaa olla ravintolassa tai kotona valmistettu. Isänpäivänä voi myös olla samanlainen perinne, mutta se voi vaihdella perheittäin.

Yhteistä näille kahdelle päivälle on se, että ne tarjoavat tilaisuuden kiittää ja juhlistaa vanhemmuutta sekä perheiden tärkeitä jäseniä. Juhlittavien sukupuoli vaihtelee, mutta molemmilla päivillä pyritään osoittamaan rakkautta ja kiitollisuutta vanhempia kohtaan.