Juhlapyhat.com

Laskiainen

Mikä on Laskiainen? Miksi Laskiaista vietetään?

Laskiainen on perinnejuhla, jota vietetään Suomessa ja monissa muissa maissa talven aikaan. Laskiainen sijoittuu yleensä helmikuun loppupuolelle tai maaliskuun alkuun, riippuen siitä, milloin paikallinen pääsiäinen on. Laskiaista juhlitaan usein ulkoilun, herkkujen ja perinteisten aktiviteettien merkeissä.

Laskiaista vietetään alun perin kristillisestä perinteestä, ja se liittyy paastonajan alkamiseen. Laskiaissunnuntaina ja -maanantaina paastoon valmistaudutaan syömällä runsaasti ruokaa, erityisesti liharuokia ja maitotuotteita, jotka olivat paaston aikana kiellettyjä. Laskiaisena haluttiin siis kuluttaa talon ruokavarastoja tyhjiksi ennen paaston alkua.

Nykyään Laskiainen on kuitenkin enemmän ilon ja ulkoilun juhlaa. Monilla alueilla perinne sisältää pulkkamäen laskemisen ja hiihtämisen, sekä tietysti herkuttelun laskiaispullilla. Laskiaispullat ovat makeita leivonnaisia, jotka ovat täytettyjä hillolla tai mantelimassalla ja päällystettyjä tomusokerilla. Ne ovat Laskiaisen suosituimpia herkkuja.

Kaiken kaikkiaan Laskiaisen juhliminen tarjoaa mahdollisuuden nauttia talvisista ulkoaktiviteeteista ja herkutella ennen paaston aikaa, mikä tekee siitä perinteen, jota moni odottaa innolla joka vuosi.

Laskiainen 2024 tiedot 
Vietetään 13.02
LiputuspäiväEi
Päivänä vuonna 2024Tiistai
VapaapäiväEi

Sisältö

laskiaispulla

Onko Laskiainen 2024 virallinen liputuspäivä, juhlapyhä tai pyhäpäivä?

Laskiainen ei ole virallinen liputuspäivä, juhlapyhä tai pyhäpäivä Suomessa. Se on enemmänkin perinnejuhla, jota vietetään talven aikaan. Suomessa viralliset liputuspäivät ovat esimerkiksi itsenäisyyspäivä, vapunpäivä ja juhannus, kun taas juhlapyhiin kuuluvat esimerkiksi joulu ja pääsiäinen. Vaikka Laskiainen ei ole virallinen juhla, se on kuitenkin merkittävä ja perinteikäs talvijuhla, jota monet odottavat innolla joka vuosi.

Miksi on laskiaissunnuntai ja laskiaistiistai?

Laskiaissunnuntai ja laskiaistiistai liittyvät kristilliseen perinteeseen ja paastonajan valmistautumiseen. Laskiaissunnuntai on päivä, jolloin paastokausi alkaa, ja laskiaistiistai on sen päätöspäivä ennen varsinaisen paaston alkamista.

Laskiaissunnuntaina vietetään Jeesuksen laskeutumista vuorelta, jonne hän oli vetäytynyt rukoilemaan ennen paaston alkamista. Tämä tapahtuma liittyy juutalaiseen paastonajan traditioon, ja kristillisen kirkon perinteessä se merkitsee paastonajan valmistautumista pääsiäiseen. Laskiaistiistai puolestaan on viimeinen päivä, jolloin saa nauttia runsaista aterioista ennen paaston tiukkaa noudattamista.

Nämä päivät ovat siis osa kristillistä paastonajan valmistautumista pääsiäiseen. Nykyään Laskiainen on kuitenkin enemmänkin talvijuhla ja perinne, joka liittyy ulkoiluun ja herkutteluun kuin tiukkaan uskonnolliseen paastoon.

Miten laskiaista vietetään?

Laskiaista vietetään monin eri tavoin, mutta perinteisiin kuuluvat ulkoilu, herkuttelu ja erilaiset aktiviteetit. Tässä on joitakin tapoja, joilla Laskiaista voi viettää Suomessa:

 1. Pulkkamäki: Monilla paikkakunnilla järjestetään virallisia pulkkamäki- tai liukumäkikilpailuja, ja monet perheet suuntaavat laskiaissunnuntaina tai -tiistaina ulos pulkkamäkeen. Lapset ja aikuiset laskettelevat pulkilla ja liukureilla nauttien talvisesta ulkoilusta.

 2. Hiihto: Laskiaisaika on perinteisesti ollut hyvää aikaa hiihtää, ja monilla alueilla järjestetään hiihtokilpailuja tai -tapahtumia. Monet suuntaavat myös omatoimisesti hiihtoladuille nauttimaan talven liikunnasta.

 3. Laskiaispullat: Laskiaisen herkku numero yksi ovat laskiaispullat. Ne ovat makeita leivonnaisia, jotka ovat täytettyjä hillolla tai mantelimassalla ja päällystettyjä tomusokerilla. Laskiaispullia nautitaan yleisesti laskiaispäivän aikana.

 4. Herkuttelu: Lisäksi monilla perheillä on omia perinteitään, ja laskiaisen aikaan saattaa valmistaa erilaisia herkkuja, kuten karjalanpiirakoita tai mämmiä.

 5. Perinteet: Joissakin paikoissa ylläpidetään vanhoja laskiaisperinteitä, kuten laskiaistiistain laskettelua ja naamiaispukeutumista. Naamiaispukujen tarkoitus on karkottaa talven pahuus ja tervetulleeksi kevät.

Yhteisölliset tapahtumat, ulkoilu ja herkuttelu ovat keskeisiä osia Laskiaisen viettämisessä, ja juhla tarjoaa mahdollisuuden nauttia talvisesta ilmapiiristä ennen kevään saapumista.

Miten laskiainen määräytyy

Laskiaisen ajankohta määräytyy kristillisen kirkon kalenterin perusteella, ja se liittyy pääsiäisen ajankohtaan. Laskiaissunnuntai ja laskiaistiistai sijoittuvat ennen paastonajan alkamista, ja niiden välinen aika riippuu pääsiäisen ajankohdasta. Pääsiäinen puolestaan määräytyy seuraavasti:

 1. Pääsiäinen on aina sunnuntai.
 2. Pääsiäissunnuntai on ensimmäinen täysikuu kevätpäiväntasauksen jälkeisenä sunnuntaina.
 3. Laskiaissunnuntai on seitsemän viikkoa ennen pääsiäissunnuntaita.
 4. Laskiaistiistai on päivä laskiaissunnuntain jälkeen.

Koska pääsiäinen vaihtelee vuosittain, myös Laskiaisen ajankohta vaihtelee. Laskiaista ei ole sidottu tiettyyn päivämäärään, vaan se liikkuu aikataulussa vuosittain. Tämä tarkoittaa, että Laskiaisen päivämäärä voi olla helmikuun lopulla tai maaliskuun alussa riippuen pääsiäisen sijoittumisesta kyseisenä vuonna. Laskiaisen tarkka ajankohta voidaan siis laskea edellä mainittujen sääntöjen avulla vuosittain.

Laskiaispulla

Laskiaispulla on suosittu herkku, jota nautitaan erityisesti Laskiaisen aikaan Suomessa. Tässä on perinteinen resepti laskiaispullan valmistamiseen:

Ainekset:

Pullataikina:

 • 5 dl maitoa
 • 50 g hiivaa
 • 1,5 dl sokeria
 • 2 tl kardemummaa
 • 1 tl suolaa
 • 2 kananmunaa
 • 12-15 dl vehnäjauhoja
 • 150 g voita

Täyte:

 • Vadelmahilloa tai luumuhilloa
 • Vatkaamaton kermaa

Pinnalle:

 • Tomusokeria

Valmistus:

 1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää sokeri, kardemumma, suola ja kananmunat. Sekoita hyvin.

 2. Lisää jauhot vähitellen taikinaan ja ala vaivata. Kun taikina alkaa olla kohtuullisen kiinteää, lisää pehmeä voi pieninä paloina ja jatka vaivaamista, kunnes taikina on sileää ja irtoaa kulhon reunoista.

 3. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin tunnin ajan, kunnes se on kaksinkertaistanut tilavuutensa.

 4. Kauli kohonnut taikina jauhotetulla pinnalla noin 1-1,5 cm paksuiseksi levyksi ja ota siitä pyöreällä muotilla (noin 8-10 cm halkaisijaltaan) pullia. Voit käyttää esimerkiksi lasia tai keittiön pyöreää muottia.

 5. Laita pullat leivinpaperilla vuorattuun uunipellille ja anna niiden kohota vielä noin 15-20 minuuttia.

 6. Paista pullat 225 asteessa noin 8-10 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.

 7. Jäähdytä pullat ennen kuin leikkaat ne kahtia. Lisää pullan puoliskojen väliin hilloa ja reilusti vaahdotettua kermaa.

 8. Ripottele pinnalle runsaasti tomusokeria ennen tarjoilua.

Laskiaispulla on perinteinen herkku, jota nautitaan Laskiaisen aikaan, mutta niitä voi tietysti herkutella milloin tahansa, jos ne maistuvat!