Juhlapyhat.com

Kirkolliset juhlapäivät 2024

Kirkolliset juhlapäivät ovat erityisiä päiviä kristillisessä perinteessä, joita vietetään eri kristillisten tapahtumien ja pyhien muistoksi. Nämä päivät ovat tärkeitä uskonnollisia juhlia ja ne liittyvät keskeisiin tapahtumiin Jeesuksen elämässä tai muihin tärkeisiin hengellisiin teemoihin. Kirkolliset juhlapäivät voivat vaihdella hieman eri kristillisten kirkkokuntien välillä, mutta monet niistä ovat yhteisiä monille eri suuntauksille.

Esimerkiksi joulupäivä on yksi tunnetuimmista kirkollisista juhlapäivistä. Se on Jeesuksen syntymän juhla ja se symboloi Jumalan rakkauden ilmoitusta ihmiskunnalle. Pääsiäinen on toinen merkittävä kirkollinen juhla, joka juhlistaa Jeesuksen ylösnousemusta kuolleista. Tämä päivä on kristinuskon keskeisin juhla, sillä se symboloi toivoa, uutta elämää ja pelastusta.

Muita kirkollisia juhlapäiviä ovat esimerkiksi helluntai, mikä juhlistaa Pyhän Hengen laskeutumista opetuslasten päälle, sekä juhlapäivät eri pyhimysten muistoksi. Näillä juhlapäivillä on suuri merkitys kristittyjen hengelliselle elämälle, ja ne tarjoavat tilaisuuden syventyä uskonnollisiin opetuksiin ja hengellisiin harjoituksiin.

Kirkolliset juhlapäivät ovat erityisiä, koska ne tarjoavat tilaisuuden juhlia uskonnollista identiteettiä ja yhdistyä yhteisön kanssa uskonnon harjoittamisen kautta. Ne auttavat muistamaan ja kunnioittamaan tärkeitä uskonnollisia tapahtumia ja hahmoja sekä tarjoavat mahdollisuuden hengelliseen kasvuun ja syventymiseen. Juhlapäivät voivat myös tuoda yhteisöä yhteen rukouksen, laulun ja muun hengellisen toiminnan kautta, vahvistaen yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Mitä eroa on kirkollisella juhlapäivällä ja pyhäpäivällä?

Kirkollinen juhlapäivä ja pyhäpäivä ovat molemmat käsitteitä, jotka liittyvät kristilliseen uskontoon ja perinteisiin, mutta niillä on hieman erilaiset merkitykset.

 1. Kirkollinen juhlapäivä: Kirkollinen juhlapäivä viittaa tiettyyn päivään kalenterissa, jolloin kristillinen yhteisö juhlistaa tiettyä tapahtumaa tai hengellistä teemaa. Tällainen juhlapäivä voi esimerkiksi liittyä Jeesuksen elämänvaiheisiin tai muiden pyhimysten elämään. Juhlapäivät voivat vaihdella eri kristillisten kirkkokuntien välillä, ja ne tarjoavat tilaisuuden syventyä uskonnollisiin opetuksiin, osallistua jumalanpalveluksiin ja juhla-aterioihin sekä viettää aikaa yhteisön kanssa. Esimerkkejä kirkollisista juhlapäivistä ovat joulu, pääsiäinen, helluntai ja pyhimysten päivät.

 2. Pyhäpäivä: Pyhäpäivä on päivä, jolloin uskonnollisista tai kulttuurillisista syistä monet ihmiset viettävät vapaapäivää. Se voi olla kirkollinen juhlapäivä tai muu merkittävä päivä, kuten kansallinen lomapäivä tai muistojuhla. Pyhäpäivä voi olla myös kirkollisen juhlapäivän lisäksi esimerkiksi sunnuntai, joka on kristillisessä perinteessä viikonpäivä, joka on omistettu levolle, rukoukselle ja hengelliselle toiminnalle. Sunnuntaina osallistutaan yleensä jumalanpalveluksiin.

Klikkaa kirkollista juhlapäivää saadaksesi lisää tietoa tapahtumasta

kuva kirkosta joka symboloi kirkolliset juhlapyhät 2024

Kaikki kirkolliset juhlapäivät 2024

Vuonna 2024 koettavat pyhäpäivät ovat juhlapyhiä, jotka yhdistävät ihmisiä eri tavoin, tarjoten tilaisuuksia juhlaan, perinteisiin ja yhdessäoloon. Näiden päivien aikana jaetaan uskonnollisia, kulttuurisia ja kansallisia merkityksiä, jotka vahvistavat yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Uudenvuodenpäivänä ihmiset ympäri maailmaa juhlivat uuden vuoden alkua ja tekevät lupauksia paremmasta tulevaisuudesta. Loppiainen ja pitkäperjantai kutsuvat ihmisiä pysähtymään uskonnollisten tapahtumien äärelle ja pohtimaan uskon merkityksiä.

Vappu ja juhannus tarjoavat mahdollisuuksia juhlia luonnon kiertokulkua ja nauttia yhdessäolosta perheen ja ystävien kanssa. Juhannus yhdistää perinteet ja rituaalit, kuten kokkojen polttamisen ja kesäyön juhlan.

Pyhäinpäivänä muistellaan edesmenneitä ja vahvistetaan yhteyksiä menneisyyteen. Itsenäisyyspäivän juhla tuo kansalaiset yhteen juhlistamaan maansa itsenäisyyttä ja yhteistä historiaa.

Joulun aika on erityinen perheiden yhteen tulemisen ja antamisen hetki. Kristillinen jouluperinne sekoittuu joulupukin ja lahjojen vaihdon kanssa, luoden ainutlaatuisen juhlan.

Nämä pyhäpäivät eivät ainoastaan tarjoa tilaisuuksia juhlaan vaan myös vahvistavat perinteitä, perheen ja yhteisön merkitystä sekä yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Kirkolliset juhlapäivät vuonna 2023:

Tammikuu
 • 1.1.2023 Uudenvuodenpäivä (su)
 • 6.1.2023 Loppiainen (pe)
Huhtikuu
 • 7.4.2023 Pitkäperjantai (pe)
 • 9.4.2023 Pääsiäispäivä (su)
 • 10.4.2023 Toinen pääsiäispäivä (ma)
Toukokuu
 • 18.5.2023 Helatorstai (to)
 • 28.5.2023 Helluntai (su)
Kesäkuu
 • 24.6.2023 Juhannuspäivä (la)
Marraskuu
 • 4.11.2023 Pyhäinpäivä (la)
Joulukuu
 • 25.12.2023 Joulupäivä (ma)
 • 26.12.2023 Tapaninpäivä eli toinen joulupäivä (ti)

Kirkolliset juhlapäivät vuonna 2024:

Tammikuu
 • 1.1.2024 Uudenvuodenpäivä (ma)
 • 6.1.2024 Loppiainen (la)
Maaliskuu
 • 29.3.2024 Pitkäperjantai (pe)
 • 31.3.2024 Pääsiäispäivä (su)
Huhtikuu
 • 1.4.2024 Toinen pääsiäispäivä (ma)
Toukokuu
 • 9.5.2024 Helatorstai (to)
 • 19.5.2024 Helluntai (su)
Kesäkuu
 • 22.6.2024 Juhannuspäivä (la)
Marraskuu
 • 2.11.2024 Pyhäinpäivä (la)
Joulukuu
 • 25.12.2024 Joulupäivä (ke)
 • 26.12.2024 Tapaninpäivä eli toinen joulupäivä (to)

Uudenvuodenpäivä: Uuden Alun Juhla

Uudenvuodenpäivä on vuoden ensimmäinen päivä, jota vietetään 1. tammikuuta. Se symboloi uuden vuoden alkua ja tarjoaa tilaisuuden juhlistaa vuoden vaihtumista. Uudenvuodenpäivänä monissa maissa järjestetään juhlallisia tapahtumia, ilotulituksia ja erilaisia perinteitä, jotka tuovat toivoa ja iloa uudelle vuodelle. Se on myös useissa paikoissa virallinen vapaapäivä, jolloin ihmiset voivat levätä ja viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa.

raketit symboloimassa uudenvuodenpäivää

Loppiainen: Jeesuksen Ilmestys Pohjoistähtenä

Loppiainen on kristillinen juhlapäivä, joka tunnetaan myös nimellä “Jeesuksen ilmestys”. Se pidetään 6. tammikuuta ja se päättää joulunajan juhlat. Loppiainen symboloi Jeesuksen ilmestymistä itämaan tietäjille ja samalla sitä, kuinka Jeesus valaisee pimeyttä kuin pohjoinen tähti. Päivää vietetään monissa kirkoissa jumalanpalveluksin ja se on myös virallinen vapaapäivä Suomessa.

Pitkäperjantai:  Jeesuksen Ristiinnaulitseminen

Pitkäperjantai on pääsiäisen aikaan sijoittuva kristillinen juhlapäivä. Se muistuttaa Jeesuksen kärsimyksistä ja ristiinnaulitsemisesta Golgatalla. Päivä on kunnianosoitus Jeesuksen uhraukselle ihmiskunnan puolesta. Monet suomalaiset osallistuvat pitkäperjantaina kirkon hartauspalveluksiin ja hiljentymiseen.

pitkäperjantai 2024 on uskonnollinen juhla

Pääsiäispäivä

Pääsiäinen merkitsee yhdessäoloa perheen ja ystävien kanssa, ilon ja toivon juhlaa sekä herkullista pääsiäismunien herkuttelua. Tämä juhla kantaa mukanaan uskonnollista merkitystä, keväistä tunnelmaa ja uuden alun symboliikkaa, ja se on hetki, joka kunnioittaa perinteitä.

Tunnelmallinen kuva toisesta pääsiäispäivästä

Toinen pääsiäispäivä: Jatkoa Pääsiäisjuhlille

Toinen pääsiäispäivä on pääsiäisen jälkeinen päivä, jota vietetään heti ensimmäisen pääsiäispäivän jälkeen. Se on osa pääsiäisjuhlaa ja tarjoaa mahdollisuuden jatkaa juhlimista yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Usein toisena pääsiäispäivänä tehdään retkiä ja nautitaan keväisestä ilmasta.

Tunnelmallinen kuva toisesta pääsiäispäivästä

Helatorstai: Jeesuksen Taivaaseenastuminen

Helatorstai on kristillinen juhlapäivä, joka sijoittuu 40 päivää pääsiäisen jälkeen. Se muistuttaa Jeesuksen taivaaseenastumisesta opetuslasten edessä. Päivän nimi juontaa juurensa “helaan”, mikä tarkoittaa ylös nousemista. Helatorstaita vietetään jumalanpalveluksin ja se tarjoaa tilaisuuden mietiskelyyn ja hengelliseen kasvuun.

uskonnollinen kuva helatorstaista

Helluntai : Pyhä Henki ja Alkuseurakunta

Helluntai on kristillinen juhlapäivä, joka sijoittuu seitsemännen viikon sunnuntaihin pääsiäisen jälkeen. Päivä muistuttaa alkuseurakunnan merkittävästä tapahtumasta, kun Pyhä Henki laskeutui apostolien ja muiden uskovien päälle. Tämä tapahtuma tapahtui kymmenen päivää Jeesuksen taivaaseenastumisen jälkeen. Helluntaipäivää kutsutaan myös “Pyhän Hengen päiväksi”.

Helluntai liittyy läheisesti helatorstaihin, joka on juhla, jolloin muistellaan Jeesuksen taivaaseenastumista. 

kristillinen kuva helluntai juhlapyhästä

Juhannus: Yöttömän yön taika ja kesäpäivänseisaus

Juhannus on perinnejuhla, joka ajoittuu kesäkuun 20. päivän tienoille. Se yhtyy kesäpäivänseisaukseen, jolloin aurinko on korkeimmillaan taivaalla ja päivä pisimmillään. Juhannusyö tarjoaa yöttömän yön taian, kun aurinko ei laske lainkaan monilla leveysasteilla.

Juhlaan liittyy monia tapoja ja uskomuksia. Ihmiset kerääntyvät juhannuskokon äärelle, nauttivat yhdessäolosta ja vietävät aikaa ulkona luonnossa. Kukkien kerääminen ja seppeleiden valmistaminen ovat tyypillisiä juhannuksen perinteitä.

kesäinen juhannus maisema

Pyhäinpäivä: Vainajien Muistoa ja Perinteitä

Pyhäinpäivä on suomalainen juhla, joka kunnioittaa vainajien muistoa. Se ajoittuu marraskuun ensimmäiselle lauantaille tai sunnuntaille. Pyhäinpäivän viettoon liittyy useita perinteitä ja tapoja, jotka yhdistävät uskonnollisia elementtejä ja kulttuurisia käytäntöjä.

Yksi keskeinen perinne on kynttilöiden sytyttäminen haudoille. Ihmiset vierailevat hautausmailla ja asettavat kynttilöitä rakkaidensa haudoille muistoksi ja kunnioitukseksi. Tämä perinne luo rauhallisen tunnelman ja symboloi yhteyttä menneisiin sukupolviin.

kynttilöitä haudalla pyhäinpäivän hengen mukaan

Joulupäivä: Juhlan Jatkumista ja Perinteitä

Joulupäivä on joulun jälkeinen päivä, jota vietetään 25. joulukuuta. Päivä on osa joulunviettoa ja liittyy kristilliseen juhlaan Jeesuksen syntymästä. Joulupäivänä monissa perheissä jatketaan juhlaa yhdessäolon, ruokailun ja perinteiden merkeissä. Tämä päivä on myös tilaisuus rentoutua ja nauttia juhlan tuomasta tunnelmasta.

joululahjat ja kuusi luovat jouluisen kuvan

Tapaninpäivä: Joulun Jälkeinen Aika

Tapaninpäivä on joulun jälkeinen päivä, jota vietetään 26. joulukuuta. Päivä on saanut nimensä pyhimyspiispa Tuomas Becketin mukaan, ja se on perinteisesti ollut toinen joulupäivä. Tapaninpäivänä monet suomalaiset vierailevat sukulaisten luona ja nauttivat joulun jälkeisestä ajasta.

tapaninpäivänä näkyvä joulukuusi

Miksi pyhäpäiviä on enemmän kuin kirkollisia juhlapäiviä?

Pyhäpäiviä on yleensä enemmän kuin kirkollisia juhlapyhiä, koska ne voivat kattaa laajemman kirjon uskonnollisia, kulttuurillisia ja yhteiskunnallisia tapahtumia. Tämä johtuu siitä, että pyhäpäivät eivät ole rajoittuneet pelkästään kristillisiin juhliin, vaan ne voivat sisältää myös muita merkittäviä päiviä eri yhteiskunnissa. Tässä on joitakin syitä, miksi pyhäpäiviä voi olla enemmän:

 1. Kansalliset ja kulttuuriset juhlat: Pyhäpäivät voivat sisältää kansallisia lomapäiviä ja muita kulttuurisia juhlia, jotka eivät välttämättä ole sidoksissa uskontoon. Esimerkiksi itsenäisyyspäivä, työväenpäivä ja erilaiset kansalliset juhlat voivat olla pyhäpäiviä, jotka juontavat juurensa historiallisiin tai yhteiskunnallisiin tapahtumiin.

 2. Vuosittaiset perinteet: Monilla alueilla ja kulttuureissa on omat perinteiset juhlat ja festivaalit, jotka eivät välttämättä liity suoraan uskontoon. Nämä voivat olla esimerkiksi sadonkorjuujuhlia, musiikkifestivaaleja tai muita tapahtumia, joita juhlitaan vuosittain.

 3. Uskontojen monimuotoisuus: Monissa maissa ja yhteiskunnissa on useita eri uskontoja, joilla on omat juhlapäivänsä. Tämä voi johtaa siihen, että pyhäpäiviä on enemmän, kun otetaan huomioon eri uskontojen tärkeät päivät.

Kirkolliset juhlapäivät kuuluvat juhlapyhiin

Juhlapyhät ovat erityisiä päiviä, jolloin vietetään erilaisia juhlallisuuksia ja tapahtumia. Näihin kuuluvat niin valtiolliset merkkipäivät kuin myös uskonnolliset juhlat. Yksi tärkeä osa juhlapyhiä ovat kirkolliset juhlapäivät, jotka liittyvät kristilliseen perinteeseen. Kirkolliset juhlapäivät ovat päiviä, jolloin kristilliset yhteisöt juhlistavat erilaisia uskonnollisia tapahtumia ja merkkipaaluja, kuten Jeesuksen syntymää (joulu) tai ylösnousemusta (pääsiäinen). Nämä kirkolliset juhlapäivät ovat osa laajempaa juhlapyhien kirjoa, ja ne tarjoavat tilaisuuden hengelliseen pohdintaan ja yhteisön kokoontumiseen.

Onko kirkollinen juhlapyhä palkallinen vapaapäivä?

Kyllä, kirkolliset juhlapyhät voivat olla palkallisia vapaapäiviä monissa työpaikoissa, erityisesti sellaisissa, joissa noudatetaan kristillisiä perinteitä ja kalenteria. Työntekijöillä voi olla oikeus saada palkallinen vapaapäivä kirkollisina juhlapäivinä, jotka ovat virallisia vapaapäiviä tietyssä maassa tai alueella.

Tämä kuitenkin vaihtelee eri maissa ja työpaikoilla. Joissain maissa kirkolliset juhlapäivät ovat virallisia vapaapäiviä, jolloin suurin osa liike-elämästä ja julkisesta sektorista on suljettuna. Työntekijöille maksetaan yleensä normaali palkka kyseisiltä päiviltä, vaikka he eivät olisikaan töissä.

Toisissa maissa ja työpaikoissa tilanne voi olla erilainen. Joissakin tapauksissa kirkolliset juhlapäivät eivät välttämättä ole virallisia vapaapäiviä, ja työntekijät saattavat joutua työskentelemään niinä päivinä normaalisti. Tällöin voi olla mahdollista, että työntekijät saavat lisäkorvauksia tai palkanlisää työskentelystään juhlapäivinä.

On tärkeää tarkistaa paikalliset lait, työehtosopimukset ja yrityksen käytännöt selvittääkseen, miten kirkolliset juhlapäivät vaikuttavat työntekijöiden palkkaan ja vapaapäiviin omassa työympäristössä.