Juhlapyhat.com

Diwali

Mikä on Diwali eli valon juhla?

Diwali, jota kutsutaan myös valon juhlaksi tai Deepavaliksi, on hindulainen juhla, jota vietetään Intiassa ja muissa Etelä-Aasian maissa. Se on yksi tärkeimmistä hindulaisista festivaaleista ja se tunnetaan valon, ilon ja voiton juhlana.

Diwalin juhlaa vietetään eri puolilla Intiaa ja muualla maailmassa lokakuun lopulta marraskuun alkuun, riippuen hindulaisen kuukalenterin päivämäärästä. Juhla kestää yleensä viisi päivää ja siihen liittyy monia perinteitä ja seremonioita.

Yksi Diwalin tärkeimmistä osista on öisin järjestettävä öljylamppujen, kynttilöiden ja öljylamppujen asettaminen ikkunoille ja porteille. Tämä symboloi valon voittoa pimeydestä ja hyvän voittamista pahasta. Juhlaan liittyy myös uskonnollisia seremonioita, rukouksia, musiikkia, tanssia ja herkullista ruokaa.

Lisäksi Diwalin aikana ihmiset vaihtavat lahjoja ja käyvät toistensa luona perheen ja ystävien kesken. Monet valmistavat herkullisia makeisia ja jakavat niitä naapureille ja sukulaisille.

Diwali on ilon ja yhteisön juhla, joka tuo yhteen ihmiset eri puolilta maailmaa ja juhlistaa valon voittoa pimeydestä sekä hyvän voittamista pahasta.

Diwali eli valon juhlan päivä 2024 tiedot 
Vietetään 01.11
LiputuspäiväEi
Päivänä vuonna 2024Perjantai
VapaapäiväEi

Sisältö

kynttilöiden palaminen diwali juhlassa

Onko Diwali virallinen liputuspäivä, juhlapyhä tai pyhäpäivä?

Diwali ei ole virallinen liputuspäivä, juhlapyhä tai virallinen pyhäpäivä Intiassa. Vaikka se on erittäin merkittävä ja juhlittu festivaali Intiassa, se ei ole virallisesti tunnustettu viralliseksi vapaapäiväksi, jolloin monet liikkeet ja toimistot pysyvät auki normaalisti.

Kuitenkin Diwaliin liittyy monia uskonnollisia ja kulttuurillisia perinteitä, ja se on tärkeä juhla hindulaisille, jainsille, sikhiläisille ja monille muille yhteisöille Etelä-Aasiassa. Siksi se on aika, jolloin ihmiset osallistuvat erilaisiin seremonioihin, juhlivat yhdessä perheen ja ystävien kanssa, vaihtavat lahjoja ja nauttivat perinteisestä ruoasta ja makeisista. Vaikka se ei ole virallinen pyhäpäivä, Diwali on silti hyvin merkityksellinen ja odotettu juhla näille yhteisöille.

Mitä tapahtuu Diwalin aikana?

Diwalin aikana tapahtuu monia erilaisia perinteisiä ja kulttuurisia tapahtumia, juhlia sekä seremonioita. Seuraavassa on joitakin asioita, jotka yleensä tapahtuvat Diwalin aikana:

 1. Valojen sytyttäminen: Diwali tunnetaan valon juhlana, ja yksi keskeisimmistä perinteistä on öljylamppujen, kynttilöiden ja öljylyhtyjen sytyttäminen talojen ikkunoille, porteille ja pihoille. Tämä symboloi valon voittoa pimeydestä.

 2. Uskonnolliset seremoniat: Diwalin aikana monet ihmiset osallistuvat uskonnollisiin seremonioihin ja rukouksiin. Hindut käyvät usein temppeleissä tekemässä uhrilahjoja ja osallistumassa jumalanpalveluksiin.

 3. Perhejuhlat: Diwali on perhejuhla, ja monet ihmiset kokoontuvat yhteen viettämään aikaa perheen ja sukulaisten kanssa. Tämä sisältää yhteiset ateriat ja lahjojen vaihdon.

 4. Makeiset ja herkut: Diwalin aikana valmistetaan ja jaetaan erilaisia perinteisiä makeisia ja herkkuja, kuten ladduja, jalebia, burfeja ja muita makeita herkkuja.

 5. Koristelu: Talot koristellaan värikkäillä kukka-asetelmilla, rangoli-nimisillä värikkäillä kuvioilla ja valosarjoilla. Tämä tekee ympäristöstä juhlallisen ja iloisen.

 6. Musiiikki ja tanssi: Diwalin juhlaan liittyy usein musiikkia ja tanssia. Erilaiset esitykset ja kulttuuritapahtumat ovat yleisiä.

 7. Hyväntekeväisyys: Monet ihmiset käyttävät Diwalia tilaisuutena tehdä hyväntekeväisyyttä ja auttaa niitä, jotka ovat vähäosaisempia. Tämä on osa Diwalin perinnettä, joka korostaa anteliaisuutta ja myötätuntoa.

Yhteenvetona Diwali on aika, jolloin perheet ja yhteisöt tulevat yhteen juhlimaan valon voittoa pimeydestä ja viettämään aikaa rakkaidensa kanssa. Se on täynnä iloa, väriä ja perinteitä, jotka vaihtelevat eri alueiden ja kulttuurien välillä.

Diwali historia

Diwalin historia juontaa juurensa antiikin Intiaan ja on hyvin monimutkainen. Se on hindulainen juhla, mutta sillä on myös yhteyksiä muihin uskontoihin ja kulttuureihin. Tässä on lyhyt yleiskatsaus Diwalin historiaan:

 1. Hindulaisuuden juuret: Diwali juontaa juurensa hindulaisuuteen, ja sillä on vahvat historialliset yhteydet erityisesti hindujen uskonnolliseen perinteeseen. Se liittyy useisiin hindumytologioihin ja tarinoihin.

 2. Ramayana-tarina: Diwaliin liittyy yksi hindujen tärkeimmistä tarinoista, Ramayana. Tärkein tapahtuma on Lord Raman, hindujen jumalallisen prinssin, paluu Ayodhyasta voitokkaasti Lankaan käydyn taistelun jälkeen. Hänen paluunsa juhlistaa valon voittoa pimeydestä, ja se on yksi Diwalin keskeisistä teemoista.

 3. Lord Krishnan tarina: Toisena tärkeänä Diwaliin liittyvänä tarinana on Lord Krishnan voitto demoni Narakasuran yli. Tämä tapahtuma symboloi hyvän voittoa pahuudesta.

 4. Jainismi ja Sikhiläisyys: Diwali on myös tärkeä juhla jainalaisille ja sikhiläisille. Jainalaisille se merkitsee Lord Mahaviran valaistumisen juhlaa, kun taas sikhiläiset juhlivat Diwalia sikhiuskon perustajan, Guru Nanakin, vapauttamista vankilasta.

 5. Kulttuurillinen monimuotoisuus: Diwali on monipuolinen juhla, joka ilmentää Intian kulttuurista monimuotoisuutta. Erilaisilla alueilla ja yhteisöillä voi olla omia ainutlaatuisia tapojaan juhlia Diwalia.

Diwali on siis monitasoinen juhla, joka liittyy useisiin myytteihin, tarinoihin ja uskontoihin. Se juhlistaa valon, hyvän ja voiton voittoa pimeydestä ja pahuudesta. Juhlan historiaa ja perinteitä kunnioitetaan edelleen vuosittain sen juhlistamisen yhteydessä.

Diwalin juhlinta maailmalla

Diwalin juhlinta on levinnyt ympäri maailmaa, erityisesti siellä, missä on suuria intialaisia diasporayhteisöjä. Se on tullut osaksi monien maiden monikulttuurisia juhlia ja tapahtumia. Tässä on joitakin tapoja, joilla Diwalia juhlitaan maailmalla:

 1. Intian diaspora: Diwali on erittäin merkittävä juhla intialaisille ja intialaisperäisille yhteisöille ympäri maailmaa. Erityisesti maissa, kuten Yhdysvalloissa, Kanadassa, Iso-Britanniassa ja Australiassa, Diwaliin liittyvät juhlat ja paraatit ovat yleisiä.

 2. Kaupalliset keskukset: Monissa suurissa kaupallisissa keskuksissa, kuten ostoskeskuksissa ja kauppakeskuksissa, järjestetään Diwali-teemaisia tapahtumia. Tämä sisältää usein valaistusta, musiikkia, tanssia ja myyntipisteitä, joissa voi ostaa perinteisiä intialaisia vaatteita ja herkkuja.

 3. Kulttuurikeskukset: Kulttuurikeskukset ja museot eri puolilla maailmaa voivat järjestää Diwali-teemaisia näyttelyitä ja kulttuuritapahtumia, jotka tarjoavat mahdollisuuden oppia Diwalin perinteistä ja merkityksestä.

 4. Koulujen ja yliopistojen tapahtumat: Monissa kouluissa ja yliopistoissa kansainväliset ja monikulttuuriset opiskelijajärjestöt voivat järjestää Diwali-juhlia ja -esityksiä, joihin kaikki voivat osallistua.

 5. Hallitusten tunnustus: Joissakin maissa, joissa on suuria intialaisia yhteisöjä, kuten Yhdysvallat ja Kanada, Diwali on tunnustettu paikalliseksi juhlaksi, ja sitä voi juhlia myös julkisesti. Esimerkiksi rakennuksia voidaan valaista Diwali-aiheisesti.

 6. Hyväntekeväisyystyö: Diwalin aikana monet yhteisöt ja yksilöt ympäri maailmaa osallistuvat hyväntekeväisyyteen ja auttavat niitä, jotka ovat vähäosaisempia, mikä on yksi Diwalin keskeisistä perinteistä.

Diwali Suomessa

Diwali on myös Suomessa juhlittava merkittävä hindulainen juhla, vaikka Intian diaspora Suomessa ei ole kovin suuri. Suomessa Diwali juhlistetaan yleensä perhepiireissä ja intialaisten yhteisöjen keskuudessa. Tässä on joitakin tapoja, joilla Diwali voi ilmetä Suomessa:

 1. Perhejuhlat: Suomessa asuvat intialaiset perheet ja ystäväryhmät kokoontuvat yhteen juhlimaan Diwalia perinteisin menoin. Tämä sisältää öljylamppujen sytyttämisen, rukouksia, herkkujen valmistamisen ja vaihtamalla lahjoja.

 2. Ravintolat ja kulttuuritapahtumat: Joissakin suomalaisissa kaupungeissa, joissa on suurempi intialainen yhteisö, voi olla ravintoloita, jotka tarjoavat erityisiä Diwali-illallisia ja kulttuuritapahtumia. Näissä tapahtumissa voi olla perinteisiä tansseja, musiikkiesityksiä ja intialaista ruokaa.

 3. Kulttuuriyhteistyö: Suomessa voi olla kulttuurikeskuksia tai järjestöjä, jotka järjestävät Diwali-teemaisia näyttelyitä, luentoja tai kulttuuritapahtumia, joiden avulla suomalaiset voivat oppia Diwalin merkityksestä ja perinteistä.

 4. Valaistus ja koristelu: Joissakin paikoissa, kuten kaupallisissa keskuksissa tai julkisissa tiloissa, saatetaan valaista tiloja Diwali-teemaisesti, ja koristelu voi sisältää perinteisiä intialaisia elementtejä.

Vaikka Diwali ei ole virallinen juhlapäivä Suomessa, se on silti tärkeä monille intialaistaustaisille suomalaisille ja tarjoaa mahdollisuuden ylläpitää perinteitä ja juhlia yhteisönä. Suomessa asuvat ihmiset voivat myös osallistua Diwaliin oppimalla sen merkityksestä ja jakamalla hyvää tahtoa muiden kanssa juhlan aikana.