Juhlapyhat.com

Aprillipäivä

Mikä on Aprillipäivä? Miksi Aprillipäivää vietetään?

Aprillipäivä on perinteinen päivä, jota vietetään 1. huhtikuuta monissa maissa, mukaan lukien Suomi. Päivää tunnetaan myös nimellä aprillipila, ja se on omistettu kepposten ja leikkien tekemiselle toisten ihmisten kustannuksella.

Aprillipäivän perinne juontaa juurensa useiden vuosisatojen taakse, ja sen tarkka alkuperä on epävarma. Yksi yleinen teoria on, että se juontaa juurensa Ranskaan, missä vuonna 1582 siirryttiin Gregoriaaniseen kalenteriin, joka aloitti vuoden tammikuusta huhtikuuhun. Jotkut ihmiset eivät olleet tietoisia kalenterinmuutoksesta tai kieltäytyivät hyväksymästä sitä ja jatkoivat uuden vuoden juhlistamista entisen kalenterin mukaisesti huhtikuun 1. päivänä. Toiset alkoivat pilkata näitä ihmisiä antamalla heille väärää tietoa ja lähettämällä heille vääriä kutsuja juhliin, jotka eivät koskaan tapahtuneet. Tämä johti aprillipäivän perinteen syntymiseen.

Nykyään Aprillipäivä 2024 on enemmän leikin ja huumorin juhla, ja ihmiset yrittävät huijata toisiaan erilaisilla kepposilla ja valeuutisilla. Yleisiä aprillipiloja voivat olla esimerkiksi väärien uutisten julkaiseminen, väärennettyjen ilmoitusten tekeminen, tai yksinkertaisesti ystävien ja perheen jäsenten kepposten suunnittelu. Tarkoituksena on aiheuttaa hyväämieltä ja naurua, eikä kenenkään tulisi ottaa aprillipiloja liian vakavasti.

Aprillipäivä 2024 tiedot 
Vietetään 01.04
LiputuspäiväEi
Päivänä vuonna 2024Maanantai
VapaapäiväEi

Sisältö

pilailunaamari

Onko Aprillipäivä 2024 liputuspäivä, juhlapyhä tai pyhäpäivä?

Aprillipäivä ei ole virallinen liputuspäivä, juhlapyhä tai pyhäpäivä Suomessa tai useimmissa muissa maissa. Se on pikemminkin perinne, jolloin ihmiset osallistuvat leikkeihin ja piloihin, mutta se ei ole virallinen vapaapäivä, johon liittyisi erityisiä juhlallisia tai seremoniallisia tapahtumia.

Mitä tapahtuu Aprillipäivänä?

Aprillipäivänä tapahtuu erilaisia leikkejä ja piloja, kun ihmiset yrittävät huijata toisiaan kepposilla ja valeuutisilla. Tässä muutamia yleisiä asioita, jotka voivat tapahtua Aprillipäivänä:

 1. Valeuutiset: Jotkut tiedotusvälineet ja verkkosivustot voivat julkaista vääriä uutisia tai tarinoita, jotka ovat tarkoitettu huijaamaan lukijoita. Tämä voi olla huumorilla maustettu tapahtuma, jossa lukijat ymmärtävät nopeasti, että kyseessä on aprillipila.

 2. Kepposet: Ystävät ja perheenjäsenet saattavat järjestää toisilleen erilaisia kepposia. Tämä voi sisältää esimerkiksi valeilmoituksia tai vääriä kutsuja tapahtumiin, jotka eivät olekaan todellisia.

 3. Vitsit ja pilaileminen: Ihmiset voivat yrittää huijata toisiaan monin eri tavoin. He saattavat laittaa valelentoemännät tai -isännät ilmoitustaululle, liimata pieniä esineitä lattioihin, tai tehdä muita pieniä jekkuja saadakseen toiset nauramaan.

 4. Media ja yritykset: Joissakin tapauksissa yritykset ja tiedotusvälineet voivat osallistua Aprillipäivään julkaisemalla keksittyjä mainoksia tai uutisia, mutta usein näissäkin tapauksissa on ilmeistä, että kyseessä on huumoria.

Tarkoituksena Aprillipäivänä on tuottaa iloa ja naurua, mutta kaikkien pilojen tulisi olla turvallisia ja haittaamatta kenenkään toisen tuntemuksia. On tärkeää, että aprillipilat ovat hauskoja kaikille osapuolille, eikä kukaan loukkaannu tai kärsi niistä.

Aprillipäivä historia - Mistä on tullut aprillipäivä?

Aprillipäivän historia on monimutkainen, ja sen tarkka alkuperä on hämärän peitossa. On useita teorioita siitä, mistä aprillipäivä on peräisin, mutta yksikään niistä ei ole varmaksi todistettu. Tässä muutamia yleisiä teorioita aprillipäivän alkuperästä:

 1. Kalenterimuutos Ranskassa: Yksi yleinen teoria juontaa aprillipäivän Ranskaan. Vuonna 1582 Ranskassa siirryttiin käyttämään Gregoriaanista kalenteria, joka korvasi Julianin kalenterin. Tämä muutos siirsi uuden vuoden alkamispäivän maaliskuun lopusta tammikuulle. Jotkut ihmiset eivät olleet tietoisia kalenterinmuutoksesta tai kieltäytyivät hyväksymästä sitä. He jatkoivat uuden vuoden juhlistamista huhtikuun 1. päivänä, ja toiset alkoivat pilkata heitä tekemällä heistä huijauksia ja antamalla heille väärää tietoa.

 2. Kevään juhla: Toisen teorian mukaan aprillipäivä voi juontaa juurensa kevään saapumisen juhlaan. Keväällä monet kulttuurit viettävät juhlia ja riemuvoittoja talven päättymisestä. Aprillipäivä saattaa olla osa tällaista perinnettä, jossa huumoria ja iloa käytetään juhlistamaan uuden kauden alkua.

 3. Antiikin perinne: Jo antiikin aikana esiintyi kevään saapumiseen liittyviä juhlia ja ilonpitoa. Aprillipäivän voi ajatella periytyvän näistä vanhemmista kevään juhlista.

Vaikka aprillipäivän tarkka alkuperä ei ole tiedossa, se on levinnyt moniin maihin ja säilyttänyt perinteensä vuosisatojen ajan. Nykyään Aprillipäivää vietetään huumorin ja leikkimisen päivänä, jolloin ihmiset yrittävät huijata toisiaan ja saada aikaan naurua.

Hyviä aprillipiloja

Tässä muutamia hauskoja aprillipiloja, joita voit kokeilla, mutta muista aina, että pilojen tulee olla harmittomia ja kunnioittavia:

 1. Valeuutinen: Kirjoita väärennetty uutinen tai tapahtuma, joka kuulostaa uskottavalta mutta on täysin keksitty. Jaa se ystäviesi tai perheenjäsenten kanssa ja odota heidän reaktioitaan. Muista kuitenkin paljastaa pila pian, jotta kukaan ei ota sitä vakavasti.

 2. Kehäraakki tai kuminen käärme: Piilota kumimainen käärme tai muu eläin ystäväsi sängyn alle tai työpöydän laatikkoon. Kun he löytävät sen, saatat saada hauskoja reaktioita.

 3. Näytön kaappauskuva: Ota kuvankaappaus kaverin tietokoneen näytöstä ja aseta se taustakuvaksi. Sitten piilota työpöydän kuvakkeet. Kun he yrittävät klikata kuvakkeita, mikään ei tapahdu, ja he ihmettelevät, mikä on vikana.

 4. Valeparkkisakko: Luo näennäinen pysäköintisakko ystäväsi auton tuulilasin alle ja anna sille kuvainnollinen “sakko”. Ole valmis selittämään, että se on aprillipila!

 5. Ruokaväri: Laita pari tippaa syötävää elintarvikeväriä hammastahnatuubiin. Kun joku yrittää harjata hampaitaan, he saavat yllätysväristä hammastahnaa!

 6. Hauska puhelimen taustakuva: Lainaa ystäväsi puhelinta hetkeksi ja vaihda heidän taustakuvansa joksikin humoristiseksi kuvaksi tai tekstillä. Varmista, että et poista mitään tärkeitä tietoja tai sovelluksia.

 7. Säikäytyspila: Jos sinulla on ystävä, joka on helposti säikäytettävissä, voit järjestää lempeän säikähdyksen. Odota heitä nurkan takana tai yllätä heidät odottamattomasti.

 8. Valeruoka: Tarjoa ystävällesi herkulliselta näyttävää ruokaa, kuten suklaamuffineita, jotka ovat itse asiassa lasagnea tai lihamurekkeita valmistettu suklaasta.

 9. Auton torvi: Jos aiot matkustaa ystäviesi kanssa autolla, paina auton torvea varovasti, kun he eivät odota sitä. Tämä voi aiheuttaa hauskoja reaktioita.

 10. Kumma ääni: Piilota kaiutin huoneeseen ja toista säännöllisin väliajoin oudon äänen, kuten kissan naukumisen tai oven narina. Katso, miten ystäväsi reagoivat tähän arvoitukseen.

Muista, että kaikki eivät välttämättä pidä aprillipiloista, joten tunne ystäväsi hyvin ja varmista, että pilasi ovat sopivia ja hauskoja kaikille osapuolille. Turvallisuus ja kunnioitus ovat tärkeitä aprillipiloissa.

Tunnettuja aprillipiloja Suomessa

Suomessa on vuosien varrella nähty useita tunnettuja aprillipiloja ja huijauksia. Tässä muutamia esimerkkejä tunnetuista aprillipiloista Suomessa:

 1. Poliisipäällikön ilmoitusliuskat (2003): Helsingin Sanomat julkaisi 1. huhtikuuta 2003 uutisen, jonka mukaan Helsingin poliisipäällikkö oli antanut ohjeet poliisipartioille käyttää törkeästi huoliteltuja ja vääriin kohtiin päättyviä ilmoitusliuskoja. Uutisen mukaan huolellinen ilmoitusliuskan täyttäminen hidastaisi rikollisten toimintaa. Uutinen osoittautui myöhemmin aprillipilaksi.

 2. Mobiilipelastuskoira (2015): Viihdelehti 7 Päivää julkaisi aprillipäivänä 2015 uutisen, jossa kerrottiin, että pelastuskoirat olivat saaneet omat älypuhelimet ja opettaneet niille pelastustehtäviin tarvittavia sovelluksia. Uutinen sai monet lukijat nauramaan.

 3. Päivälehden museon huutokauppa (2016): Helsingin Sanomat julkaisi aprillipäivänä 2016 uutisen, jossa kerrottiin, että Päivälehden museo oli päättänyt luopua kokoelmistaan ja järjestää huutokaupan, jossa myytäisiin muun muassa “Mauno Koiviston kalenteri” ja “pomminvarmat pöydät”. Uutinen herätti monien kiinnostuksen.

 4. Ilmatieteen laitoksen uusi ennustusmenetelmä (2019): Ilmatieteen laitos ilmoitti aprillipäivänä 2019 kehittäneensä uuden ennustusmenetelmän, joka perustui tuoksuherkkien koirien kykyyn havaita säämuutoksia. Uutinen sisälsi kuvia suloisista koirista ennustustehtävissään.

 5. Lentävä sauna (2020): Finnair julkaisi aprillipäivänä 2020 videon, jossa esiteltiin “lentävä sauna”, joka oli tarkoitettu lennoille rentoutumista varten. Videon avulla Finnair osallistui aprillipilailuun ja sai huomiota ympäri maailmaa.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä Suomessa nähdystä aprillipiloista. Julkiset organisaatiot, yritykset ja tiedotusvälineet ovat vuosien varrella osallistuneet pilailuun, ja aprillipäivä on hyvä tilaisuus levittää iloa ja huumoria.